Mette Frederiksen varsler nyt grønt råderum

Til august kommer regeringen med en ny 2030-plan, som vil vise, hvordan forsvaret kan styrkes og et nyt grønt råderum kan gøre det muligt at investere i klima og miljø. Men der bliver ikke mange penge at dele ud, lyder det fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen er ikke længere rød før grøn, siger hun. Men der bliver ikke mange penge at dele ud af, varsler hun. 
Statsminister Mette Frederiksen er ikke længere rød før grøn, siger hun. Men der bliver ikke mange penge at dele ud af, varsler hun. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Efter sommerferien kommer en ny økonomisk plan for Danmark, der vil sikre penge til investeringer i klima- og miljøtiltag.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) mandag i sin tale ved årets afslutningsdebat i Folketinget.

Samlet set vil det være en 2030-plan, der med al tydelighed viser, at der bliver behov for skrappe prioriteringer i årene fremover.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

I talen sagde hun, at den kommende 2030-plan skal ”danne rammen om Danmarks overordnede økonomiske politik" og at der ”ikke bliver mange nye penge at gøre godt med.”

”2030-planen vil dog vise, hvordan vi kan etablere et nyt grønt råderum, der gør det muligt at investere i vores klima og miljø,” sagde Mette Frederiksen.

Få penge til nye tiltag

Den nye plan for dansk økonomi skal skabe plads til, at Danmark kan leve op til de store investeringer i forsvar og sikkerhed, som der er blevet lovet Nato – og som de danske politikere nu vil leve op til, efter Ruslands invasion af Ukraine.

Det løft til forsvaret vil ifølge statsministeren efterlade ”historisk få penge tilbage til nye investeringer i velfærdsforbedringer eller andre nye tiltag.”

”Samlet set vil det være en 2030-plan, der med al tydelighed viser, at der bliver behov for skrappe prioriteringer i årene fremover,” sagde Mette Frederiksen uden at komme ind på, hvor mange penge hun ønsker der skal sættes af til nye klima- og miljøtiltag i de kommende år.

Læs også

Ekspertgruppe skal finde penge

Det er ikke første gang, at statsministeren har talt om et grønt råderum.

Det gjorde Mette Frederiksen også ved Folketingets åbning i 2020. Dengang foreslog hun, at der skulle afsættes to milliarder kroner om året frem til 2025, så der kunne skabes ”vished om de grønne investeringer.”

Pengene skulle dengang komme fra EU’s corona-genopretningsfond og finansloven.

Og med aftalen om Danmark kan mere I i januar, er der afsat en milliard kroner om året i en ”ramme til grøn omstilling”. Pengene skal hentes ved at skære i støtten til erhvervslivet, men hvordan det konkret skal gøres, skal først fastlægges efter ekspertgruppen for fremtidig erhvervsstøtte er klar med anbefalinger til oktober.

Også i de aktuelle forhandlinger om en grøn skattereform spøger det grønne råderum.

Spøger i forhandlinger om CO2-afgift

Uden at sætte tal på har Venstre og Konservative nemlig foreslået, at forhandlingerne om en ny CO2-afgift også skal ende ud med at skabe et permanent grønt råderum, der skal gå til at investere i klimatiltag.

Pengene ønsker partierne at hente fra seniorjobordningen, de penge som Danmark får ind fra salg af CO2-kvoter, en reform af de kommunale jobcentres indsats og øget konkurrenceudsættelse i det offentlige, oplyser Venstre til Altinget.

Det er heller ikke første gang, at Venstre har talt for et grønt råderum. Det gjorde det store oppositionsparti også med sit forslag til en finanslov i august 2021.

Dengang foreslog Venstre at skabe det grønne råderum ved at sænke dimittendsatsen til 9.500 kroner, hvilket kunne frigøre 1,7 milliarder kroner hvert år.

Men den vej til at frigøre penge har regeringen siden overtaget.

I januar i år valgte regeringen sammen med SF, DF, Radikale og Kristendemokraterne at sænke dimittendsatsen til 9.514 kroner, mod til gengæld at indføre en højere sats i de første tre måneder for dagpengemodtagere over 30 år.

Ifølge Klimarådets seneste opgørelse af den danske klimaindsats er der stadig lang vej til klimamålet i 2030. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00