Mikrolån til ledige: “Det virker, fordi vi møder folk på deres drøm”

MIKROLÅN: Siden sommeren 2017 har seks tidligere kontanthjælpsmodtagere fået bevilget mikrolån på op til 40.000 kroner af Aalborg Kommune til at stable deres egen virksomhed på benene. Initiativet virker, fordi systemet tror på dem, lyder det fra kommunens projektleder.

I alt har seks ledige aalborgensere fået bevilget mikrolån til at etablere egen virksomhed med støtte fra kommunen. Aalborg Kommune forventer, at mellem 40 og 50 procent af de i alt 80 ledige, der skal på iværksætterkursus, ender med at etablere egen virksomhed.
I alt har seks ledige aalborgensere fået bevilget mikrolån til at etablere egen virksomhed med støtte fra kommunen. Aalborg Kommune forventer, at mellem 40 og 50 procent af de i alt 80 ledige, der skal på iværksætterkursus, ender med at etablere egen virksomhed.Foto: Rune Evensen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

I den motivation, jeg søger hos dem, skal de have et brændende ønske om at slippe af med os. Og det er jo gensidigt.

Steen Rehoff Larsen
Projektleder på 'Projekt Mikrolån', Aarhus Kommune

En forretning, der sælger vinylplader, en agentvirksomhed for ishockeyspillere og en livsstilscoach. Det er indtil videre tre eksempler på virksomheder, der er opstået ved hjælp af Aalborg Kommunes forsøg med mikrolån til ledige kontanthjælpsmodtagere.

De får lige pludselig en identitet ved det at være iværksætter. Og det er en arbejdsidentitet, de har manglet.

Claus Wimmer-Aune
Projektleder på 'Fra ledig til virksomhedsejer', Jobcenter Aalborg

En ordning, der er kommet i stand som et led i et af de frikommuneforsøg, der blev godkendt i starten af 2017. I alt har seks ledige i Aalborg Kommune fået bevilget et mikrolån af Aalborg Kommune ud af de 11 ledige kontanthjælpsmodtagere, der har været en del af det 12 uger lange kursus, man skal deltage i for at komme igennem nåleøjet og få bevilget et mikrolån.

Det vil typisk være de mest ressourcestærke og arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, der går rundt med bæredygtige forretningsidéer.

Thomas Bredgaard
Arbejdsmarkedsforsker, Center for Arbejdsmarkedsforskning, Aalborg Universitet

Og konceptet er allerede en succes, lyder det fra Claus Wimmer-Aune, der er projektleder på Aalborg Kommunes projekt 'Fra ledig til virksomhedsejer'.

Dokumentation

Mikrolån til ledige
Som led i frikommuneforsøget II har Aalborg Kommune fået grønt lys af regeringen til at yde mikrolån til ledige.

Konkret vil det sige, at jobparate ledige på dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse kan få støtte i form af tilskud eller rentefrit lån til etablering af selvstændig virksomhed samt tilskud til forsørgelse i op til seks måneder.

Denne mulighed har indtil nu været begrænset til personer på revalidering.

Den ledige kan få bevilget et mikrolån på mellem 1.000 og 50.000 kroner til opstart af egen virksomhed.

Først skal de ledige dog igennem en screening for at afklare, om de har en realistisk forretningsplan, som kan løse deres forsørgelsesmæssige situation.

Hvis forretningsplanen 'godkendes', skal den ledige gennemgå et tre måneder langt vejlednings- og opkvalificeringsforløb, hvor der er mødepligt fem dage om ugen.

Kurset har til hensigt at udvikle og udfordre forretningsplanen, og den ledige undervises blandt andet i markedsanalyser, markedsføring, skatteregler, budget og regnskaber.

Først derefter foretages den endelige vurdering af, om den ledige kan få et mikrolån til at starte virksomhed.

I de første seks måneder kan den ledige om nødvendigt også få tilskud til forsørgelse.

Jobcenter Aalborg forventer at sende 80 borgere gennem kursusforløbet.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00