Minister vil overveje nye regler for brandsikkerhed på plejehjem

BRAND: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er klar til at se på, om der er behov for at ændre kravene til brandsikkerhed, så ældre kan være trygge i deres plejeboliger.

Det er kommunens ansvar at sikre, at brandsikkerheden er i orden på deres plejehjem. Også selv om man flytter myndighedsansvaret for brandsikkerheden til de kommunale beredskaber.

Det slår transport-, bygnings og boligminister Ole Birk Olesen (LA) fast i en mail til Altinget, efter nye tal fra Beredskabsstyrelsen har vist, at hver tiende offer for en dødsbrand er beboer på et af landets plejehjem.

I alt er mindst 34 ældre omkommet i brande på plejehjem siden 2014.

Ole Birk Olense har bedt sit ministerium om at undersøge brandsikkerheden i plejeboliger i alle landets kommuner.

Når den undersøgelse er afsluttet, vil der blive taget konkret stilling til, ”om der er grundlag for at ændre gældende regler,” lyder det i mailen.

De foreløbige resultater af undersøgelsen viser, at af de kommuner, der har svaret, er det stort set alle, der har bygninger med plejeboliger, som ikke lever op til de brandkrav, der var gældende på det tidspunkt, hvor boligen blev opført eller renoveret. 

DF-forslag ændrer ikke på kommuners ansvar
Efter en brand på et plejecenter i Norddjurs kommune i august kostede tre ældre livet, har Dansk Folkeparti fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, som skal overlade myndighedsansvaret for brandsikkerhed i kommunernes bygninger til det lokale beredskab.

Det skal ifølge Dansk Folkeparti sikre, at der ikke ligger økonomiske hensyn til grund, hvis en kommune dispenserer for visse brandkrav i en af kommunens institutioner eller plejecentre.

Men det vil ikke ændre på noget, lyder det fra transportministeren.

”Det er en helt grundlæggende regel i byggeloven, at det er ejerens ansvar, at en bygning til enhver tid er lovlig. Den foreslåede ændring vil derfor ikke ændre på, at det er ejerens ansvar, at bygningen altid overholder brandkravene,” lyder det i mailen.

Ole Birk Olesen har i et brev til landets kommuner indskærpet deres ansvar for at sikre, at brandsikkerheden er i orden i de kommunale bygninger.

Forrige artikel Direktør for Sundhedsstyrelsen står klar med stok og gulerod til kommunerne Direktør for Sundhedsstyrelsen står klar med stok og gulerod til kommunerne Næste artikel KL fyrer Arne Eggert KL fyrer Arne Eggert