Mulige tilsynskommuner ude med følere

TILSYN: Valget af fem tilsynskommuner er i gang. Silkeborg Kommune er allerede indstillet for Midtjylland. Flere kommuner har meldt sig i de resterende regioner, men intet er afgjort endnu. Se den foreløbige status her.
Pernille Diana Castle Møller

I oktober blev regeringen og alle Folketingets partier enige om en tilsynsreform, som skal sikre kvaliteten på landets døgntilbud for anbragte børn og handicappede.

Et af reformens hovedpunkter er, at tilsynet rykkes fra den enkelte kommune til fem store tilsynskommuner - en i hver region.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) har i den forbindelse bedt Kommunernes Landsforenings fem regionale kommunekontaktråd (KKR) om at udpege en tilsynskommune inden 1. januar 2013.

KKR Midtjylland har allerede anbefalet Silkeborg Kommune som tilsynskommune i Midtjylland.

”Det har stor betydning for kommunerne, at tilsynet fortsat føres professionelt og med indsigt i kommunernes hverdag. I KKR Midtjylland er der enighed om, at de krav kan Silkeborg Kommune leve op til,” udtaler formand for KKR Midtjylland Anders G. Christensen.

De har meldt sig
De resterende kommunekontaktråd har endnu ikke afgjort, hvilke kommuner der skal have ansvaret for tilsynsopgaven i egen region. Men hos KKR Sjælland og Hovedstaden har de oplevet stor interesse for opgaven med tilsyn.

KKR Sjælland skriver, at Roskilde, Guldborgsund, Slagelse, Stevns, Lolland, Holbæk og Greve har meldt sig på banen som mulig tilsynskommune. Derudover afviser Sorø Kommune ikke muligheden. Det er dog foreløbig administrative tilkendegivelser - der mangler en politisk behandling, der kan ændre tilbagemeldingerne.

Derudover har Frederikssund og Frederiksberg ifølge KKR Hovedstaden vist interesse.

KKR Syddanmark afventer fortsat svar fra kommunerne indtil ansøgningsfristen 3. december, men Faaborg-Midtfyn har tidligt i processen tilkendegivet deres interesse i at være tilsynskommune.

Sådan foregår det
De kommuner, der byder ind på opgaven, vil blive bedømt ud fra faglig og administrativ kapacitet, hvor effektivitet i forhold til omkostninger også er et væsentligt kriterium. Desuden vil kommunerne ligeledes blive vurderet ud fra, hvordan de vil løse opgaven.

Hvis kommunerne ikke kan blive enige om en tilsynskommune, vil ministeren udpege en kommune, der skal varetage tilsynsopgaven i det pågældende KKR-område.

Anbefalingerne går via KL til ministeren, som skal godkende de fem tilsynskommuner. Herefter indarbejdes det i lovforslaget i begyndelsen af 2013.

Tilsynskommunerne skal være klar til at trække i arbejdstøjet 1. november 2013.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00