Nervekrigen om serviceloven fortsætter

ANALYSE: Regeringens forsøg på at samle KL og handicaporganisationerne om en ny servicelov er i den afsluttende fase. Forløbet kan blive afgørende for de kommende års politiske klima på handicapområdet.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er de drivende kræfter bag regeringens ambition om at reformere servicelovens voksenbestemmelser.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er de drivende kræfter bag regeringens ambition om at reformere servicelovens voksenbestemmelser.Foto: Erik Refner/ Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Økonomiaftaler om forenkling af voksenbestemmelser

Økonomiaftale for 2013
"Regeringen og KL er enige om at igangsætte en analyse, der skal danne grundlag for forenklinger 
af serviceloven på voksenområdet og understøtte en helheds- og resultatorienteret indsats, og som skal understøtte kommunernes muligheder for at styre og prioritere serviceydelser inden for de givne fysiske rammer." 

Økonomiaftale for 2014
"Regeringen og KL er enige om, at servicelovens voksenbestemmelser skal forenkles. En forenklet servicelov på voksenområdet skal understøtte, at borgerne i højere grad får en effektfuld og målrettet social indsats, der matcher borgerens behov, og som medvirker til progression og positiv udvikling hos den enkelte. Samtidig skal forenklingen understøtte kommunernes muligheder for at prioritere, så der skabes de bedst mulige resultater inden for de givne rammer."

"Samtidig er regeringen og KL enige om i efteråret 2013 at drøfte mulighederne for at understøtte, at kommunerne anvender midlertidige tilbud i de situationer, hvor det er relevant."

Økonomiaftale for 2015
"På baggrund af det arbejde med at forenkle servicelovens voksenbestemmelser, som indgik i aftalen om kommunernes økonomi for 2014, vil regeringen i efteråret 2014 søge Folketingets tilslutning til at gennemføre en justering af lovgivningen, der indebærer, at der arbejdes med en overordnet målgruppetilgang og en mere helhedsorienteret lovgivning i forhold til sammensætningen af den hjælp, borgeren har behov for."

"Lovændringen vil give pligt til 
grundigere sagsbehandling og udredning i de tunge sager samt mulighed for forenklet sagsbehandling og afbureaukratisering i de lettere sager."

Økonomiaftale for 2016
"Regeringen har tilkendegivet, at den vil igangsætte et arbejde med en revision af serviceloven. KL vil blive inddraget i det forberedende arbejde."

Kilde: Finansministeriet

Forsoning eller fortsat fjendskab?

De kommende uger skal social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) mødes med repræsentanter fra først og fremmest KL og Danske Handicaporganisationer i et forsøg på at finde fælles fodslag om en reform af serviceloven.

Mere bestemt er fokus rettet mod lovens bestemmelser for psykisk og fysisk handicappede samt socialt udsatte voksne.

Dokumentation

Reform af serviceloven
Regeringen har igangsat en reform af serviceloven ift. især uddeling af ydelser og hjælp til udsatte voksne og handicappede, som regeringen har aftalt med KL.

Målet er blandt andet at sikre, at hjælpen i højere grad rettes mod at få folk i uddannelse eller job. Desuden skal indsatsen være mere helhedsorienteret, og så skal kommunerne bedre kunne styre og prioritere udgifterne til området.

Det skal blandt andet ske ved at samle en række ydelser i én bestemmelse.

Reformen skal sikre, at serviceloven understøtter følgende ting: en helhedsorienteret indsats, en progressionsorienteret indsats, ubureaukratisk sagsbehandling, borgernes retssikkerhed samt bedre økonomisk styring.

Derfor skal den indeholde følgende elementer: en revideret formålsbestemmelse, en udredningsparagraf og samling af en række ydelser i én bestemmelse, systematisk brug af handleplaner, afbureaukratisering og automatisering.

Arbejdet med reformen gennemføres af Social- og Indenrigsministeriet og Finansministeriet med inddragelse af KL og Danske Handicaporganisationer.

Desuden tilknyttes en følgegruppe med kommunale repræsentanter, repræsentanter fra KL, repræsentanter fra Danske Handicaporganisationer samt én repræsentant fra hhv. Socialrådgiverne og Rådet for Socialt Udsatte.

De politiske forhandlinger forventes at starte i august-september 2016.

Kilde: Kommissorium for revision af serviceloven på voksenområdet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00