Ny analyse: Kommuner er bedre rustet til økonomisk krise, men på 13 rådhuse er man særlig udfordret

POLSTRING: Kommunerne økonomi står markant stærkere i dag end for små ti år siden, når man ser på balancen mellem indtægter, udgifter, gæld og opsparing. Men en række kommuner er fortsat udfordret, viser ny analyse.

Odsherred Kommune er én blandt 13 kommuner, der aktuelt har særlige finansielle udfordringer. I 2010 var der 51 andre kommuner i samme situation.
Odsherred Kommune er én blandt 13 kommuner, der aktuelt har særlige finansielle udfordringer. I 2010 var der 51 andre kommuner i samme situation.Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommunerne står samlet set ikke bare lidt bedre i dag, end de gjorde for ti år siden. De står nærmest usammenligneligt meget bedre.

Per Nikolaj Bukh
Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet

Landets kommuner er bedre rustet til at modstå det økonomiske pres fra coronakrisen og svare offensivt igen, end da finanskrisen for små ti år siden hærgede de kommunale budgetter.

Mens flertallet af landets kommuner dengang var særlig finansielt udfordret, så er det i dag en diagnose, der hører et begrænset mindretal til.

Det viser en ny analyse fra Vive af kommunernes regnskabsresultat for 2019.

Dokumentation

Skattefinansieret resultat og finansiel egenkapital

Vives analyse samler kommunernes regnskabsresultat og finansielle situation i to overordnede begreber.

Det skattefinansierede resultat

Nøgletallet bygger på kommunernes samlede driftsresultat, som opgøres som balancen mellem indtægter fra skatter og generelle udgifter holdt op i mod kommunens skattefinansierede udgifter til service og overførselsydelser.

Her fra trækkes kommunens udgifter til anlægsinvesteringer samt indtægter eller udgifter fra jordkøb og -salg (jordforsyning).

For at begrænse betydningen af store udsving i enkelte år opgør Vive i analysen kommunernes samlede skattefinansierede resultat som et gennemsnit over tre år.

Finansiel egenkapital

Den finansielle egenkapital er udgøres af summen af den kortfristede og den langfristede formue/gæld. Nøgletallet udtrykker dermed den samlede skattefinansierede formue.


Kilde: Vive, Kommunernes regnskaber og budgetter 2019/20


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00