Nye tal: Kommuner afsætter flere penge til udsatte og ældre

BUDGET: Kommunerne løfter budgetterne til udsatte børn og voksne med handicap. Men også de ældre er blevet prioriteret lokalt, viser gennemgang af budgettal. Oven i det kommer penge fra Folketinget til daginstitutioner og ældrepleje.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Mens Christiansborg har haft stort fokus på at forhandle og fordele ekstra penge til flere lærere, pædagoger og sosu-assistenter, så har landets lokale politikere først og fremmest skruet op for bevillingerne til udsatte børn og handicappede.

Det viser Altingets gennemgang af nye tal for kommunernes budgetter i 2021.

Samlet set er kommunernes bevilling løftet med 1,5 milliarder kroner med økonomiadtalen for 2021 forud for efterårets finanslovsaftale. Godt halvdelen af de ekstra penge er gået til at dække ind for det stigende antal ældre.

Dokumentation

Sådan er opgørelsen lavet

Opgørelsen er baseret på Danmarks Statistiks budgettal for landets kommuner, og medtager alle udgifter, der indgår i den kommunale serviceramme.

De forskellige velfærdsområder er delvist baseret på Vive-nøgletals afgrænsninger, men medtager kun budgetposter under servicerammen. Dermed blandt andet ikke indtægter fra den centrale refusionsordning.

Herudover tæller 'generelle reserver' ikke med under administration, men i kategorien 'øvrige'. Beredskab er også lagt ind i kategorien 'øvrige'.

Budgettal for 2020 er PL-reguleret med afsæt i den aftalte norm fra økonomiaftalen for 2021 (1,5 procent). Denne er dog justeret for delvist at imødekomme DUT-regulering ud fra et samlet mekanisk princip, der er anvendt på tværs af alle serviceområder.

Reguleringsfaktoren er afstemt ud fra at sikre en forskel på den samlede serviceramme for 2020 og 2021 på ca. 1,5 milliarder, som modsvarer forhandlingsresultatet fra økonomiaftalen for 2021. Dermed den endelige reguleringsfaktor blevet på 1,35 procent.

*Tabeller er rettet. Ved en fejl var udviklingen i udgifter pr. indbygger ikke opgjor i procent. Dette er rettet 18/1-2021.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00