Nyt moderniseringsprogram kan føre til reel omstilling

KLUMME: Det kommende moderniserings- og effektiviseringsprogram giver bedre mulighed for effektiviseringer end omprioriteringsbidraget. Hvis det bruges rigtigt. Det skriver Mikkel Pødenphant fra PA Consulting Group. 

Kim Rosenkilde

Af Mikkel Pødenphant, PA Consulting Group 

Lige før sommerferien blev det forhadte omprioriteringsbidrag aflivet i den nye aftale om kommunernes økonomi for 2017. Omprioriteringsbidraget blev udsat for betydelig kritik for at skabe budgetusikkerhed i kommunerne.

Nu skal der i stedet udarbejdes et flerårigt moderniserings- og effektiviseringsprogram i samarbejde mellem regeringen og kommunerne. Moderniserings- og effektiviseringsprogrammet skal træde i kraft fra 2018.

Programmet indebærer, at kommunerne skal finde besparelser for knap en milliard kroner årligt, hvoraf halvdelen skal bruges til velfærd, mens regeringen kan råde over den anden halvdel, altså knap en halv milliard kroner.

Der er naturligvis en del diskussion om, hvem der har vundet forhandlingerne - hvilket er forståeligt nok.

Men jeg synes egentligt, at det reelle spørgsmål er, om den nye styringsmekanisme øger muligheden for en yderligere modernisering og omstilling af kommunerne til gavn for os alle?

Ny model er bedre
Jeg er sikker på, at den nye model har bedre mulighed for at skabe en positiv effekt. Det skyldes primært to forhold.

For det første er der tale om et flerårigt program. Det giver mulighed for at tænke mere langsigtet i forhold til at investere i initiativer, som skaber effekt efter nogle år. Dette forhold er afgørende, da investeringer i infrastruktur og omstilling er centrale for omstilling.

Det er derfor også helt almindelig praksis for private virksomheder at hensætte midler til investeringer for at sikre en løbende og nødvendig omstilling af virksomheden. Et eksempel på et område med behov for mere langsigtede investeringer i den kommunale sektor er for eksempel en egentlig national udbredelse af telemedicin.

En national udbredelse og fuld implementering af telemedicin helt ud i spidserne kræver en velfungerede og konsolideret infrastruktur og en reel omstilling af arbejdsgange for det sundhedsfaglige personale.

Nødvedigt med flerårigt perspektiv
For det andet skaber moderniserings- og effektiviseringsprogrammet ro om kommunernes muligheder for at prioritere i egne budgetter. Den øgede gennemsigtighed om budgetrammerne i kommunerne bør skabe et bedre grundlag for at drøfte en samlet modernisering af kommunerne.

Der er således i princippet øget sandsynlighed for, at kommunerne og regeringen kan finde fælles fodslag på udvalgte områder, og dermed at initiativer rent faktisk bliver implementeret fuldt ud i den virkelige verden.

Nu er det op til kommunerne og regeringen at finde og aftale indsatsområder for modernisering af kommunerne i løbet af 2017.

En klar forudsætning for, at borgere og virksomheder rent faktisk kommer til at opleve et bedre og mere effektivt serviceniveau, er dog, at parterne får indrettet konkrete styringsmekanismer, som sikrer, at der implementeres i bund ude i virkeligheden, og ligeledes sikrer koblingen fra aftalebordet ud gennem de mange ledelseslag til frontpersonalet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00