Økonomiansvarlige til Jensen: Der er fortsat brug for ekstra milliard-tilskud

RUNDSPØRGE: Den nye finansminister Kristian Jensen (V) kan roligt forberede sig på en kommunal ambition om at fastholde det særlige finansieringstilskud. Ekspert kalder tilskuddet en mini-udligning.

Kristian Jensen (V) er nyt ansigt som finansminister i de gamle gemakker i Slotsholmens røde bygning.
Kristian Jensen (V) er nyt ansigt som finansminister i de gamle gemakker i Slotsholmens røde bygning.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Fordeling af finansieringstilskud
Det indgår i aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2016, at der i 2016 ydes et ekstraordinært finansieringstilskud på 3.500 mio. kr.Tilskuddet fordeles på følgende måde: 
  • 1,5 mia. kr. fordeles som grundtilskud til alle kommuner fordelt efter indbyggertal.
  • 1 mia. kr. fordeles efter indbyggertal til kommuner med et strukturelt underskud pr. indbygger over landsgennemsnittet. 
  • 1 mia. kr. fordeles efter indbyggertal til kommuner med et beskatningsgrundlag (statsgaranti) under 170.000 kr. pr. indbygger.
Ved fordelingen er anvendt indbyggertal, strukturelt underskud og beskatningsgrundlag, der anvendes ved opgørelsen af tilskud og udligning for 2016 i nærværende udmelding.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Kommunernes store opsparing skal ikke give den nye finansminister Kristian Jensen den idé, at det særlige kommunale finansieringstilskud ikke længere er nødvendigt.

Det mener et stort udsnit af økonomiansvarlige fra landets kommuner, som har deltaget i en rundspørge, Altinget har gennemført.

37 har svaret på det konkrete spørgsmål, og af dem mener de 31, at finansieringstilskuddet på 3,5 milliarder kroner skal fastholdes. De sidste 6 svarer ’ved ikke’.

Dokumentation

Altingets rundspørge til økonomiansvarlige

Altinget gennemførte i perioden 27. oktober til 23. november en rundspørge til de økonomiansvarlige i landets kommuner.

40 har svaret.

Rundspørgen havde blandt andet fokus på kommunernes likviditet, og forventningerne til udviklingen i denne. I den forbindelse er der også spurgt ind til behovet for at fastholde det et-årige finansieringstilskud.

Er der fortsat behov for at opretholde det et-årige finansieringstilskud til kommunerne på 3,5 mia. kr. efter 2017?

Ja: 31

Nej: 0

Ved ikke: 6

N=37

Enkelte spørgsmål har nogen valgt og springe over og disse har derfor en lavere svarandel.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00