Omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne – hvad så nu?

BAGGRUND: Regeringen lover at sende næste års omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne. Men gør det overhovedet nogen forskel, og hvad sker der nu? Altinget giver her et overblik over udsigten for de kommunale milliarder.

Regeringen lover, at det kommunale omprioriteringsbidrag vil komme tilbage til kommunerne og ikke kan bruges på skattelettelser. Der er også rigeligt andet at bruge pengene til.
Regeringen lover, at det kommunale omprioriteringsbidrag vil komme tilbage til kommunerne og ikke kan bruges på skattelettelser. Der er også rigeligt andet at bruge pengene til.Foto: Michael Bothager/Scanpix
Kim Rosenkilde

Der var ikke mange, der havde set det komme. Omprioriteringsbidraget. Begrebet er svøbt i en finansministerielle rationalitet, hvor den teknokratiske klang dækker over en politisk strid om ord.

Besparelser eller effektiviseringer?

Øvelsen har været kendt internt på Slotsholmen gennem noget, der nærmer sig årtier. Hvert år har fagministerier skullet frigøre penge og sende dem videre til Finansministeriet, hvorefter de er blevet brugt til at finansiere nye politiske initiativer.

Dokumentation

Forslag til håndtering af omprioriteringsbidraget

En samlet opposition havde i den forgangne uge indkaldt regeringen til en hasteforespørgelse i Folketinget om det kommunale omprioriteringsbidrag.

Det, der oprindeligt blot skulle have handlet om oppositionens eget forslag om at annullere omprioriteringsbidraget de kommende år, endte med at blive en diskussion om tre forskellige forslag.

Et fra Venstre og Dansk Folkeparti, et fra den samlede opposition (EL, ALT, R, SF og S) og et fra Liberal Alliance.

Forslag fremsat af:
René Christensen (DF) og Jacob Jensen (V)

"Folketinget fastslår, at frigjorte midler i 2017 som følge af det kommunale omprioriteringsbidrag bør bruges til at sikre kernevelfærden i kommunerne. Midlerne skal således prioriteres anvendt dér, hvor behovet er størst."

"Den konkrete udmøntning sker i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi og finanslovsforhandlingerne."

Forslag fremsat af: 
Benny Engelbrecht (S) , Rune Lund (EL) , Josephine Fock (ALT) , Martin Lidegaard (R) , Jonas Dahl (SF) 

"Folketinget finder, at regeringens forsøg på at skaffe råderum til finanslovsforhandlinger ved forlods at indbudgettere ikkeaftalte kommunale besparelser udtrykker manglende respekt for aftalesystemet, hvor den kommunale økonomi fastlægges gennem forhandlinger mellem kommunerne og regeringen." 

"Regeringen pålægges at annullere omprioriteringsbidraget fra 2017 og frem inden indgåelsen af næste kommuneaftale." 

Forslag fremsat af:
Ole Birk Olesen (LA)

"Folketinget fastslår, at frigjorte midler i 2017 som følge af det kommunale omprioriteringsbidrag skal bruges til at understøtte den fremtidige kommunale økonomi, f.eks. gennem øget service og højere beskæftigelse. Midlerne skal prioriteres anvendt, hvor behovet er størst."

"Den konkrete udmøntning sker i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi og finanslovsforhandlingerne."

Kilde: Ft.dk


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00