Professor: Ældrepuljens succes skal måles på resultaterne

STYRING: Finanslovens ekstra milliard til de ældre bør gå hånd i hånd med måling af effekterne af de nye indsatser, siger ekspert. Det kan være med til at bane vejen for lokal styring med fokus på resultater.
Regeringen lægger stor vægt på både rehabilitering og bedre indsatser for de svageste ældre i udmøntningen af ældremilliarden. Men det er svært at måle, hvad der giver god kvalitet.
Regeringen lægger stor vægt på både rehabilitering og bedre indsatser for de svageste ældre i udmøntningen af ældremilliarden. Men det er svært at måle, hvad der giver god kvalitet.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Det ligger ikke kun som en anbefaling fra både Ældrekommissionen og Hjemmehjælpskommissionen. Det flugter også med Produktivitetskommissionens arbejde og i øvrigt alt mulig anden sund fornuft.

Per Nikolaj Bukh
Professor i økonomistyring

Det kan næsten lyde banalt. Den offentlige velfærds succes skal måles på de resultater, den skaber, og ikke blot på, hvor mange penge der bruges eller antallet af hænder til at løse opgaverne.

Ikke desto mindre er det ifølge professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh en "hyper kompleks" opgave, offentlige ledere sætter sig selv på, når de udtrykker ambitioner om at arbejde med effektbaseret styring.

Han ser finanslovens ekstra milliard til ældreområdet som en god anledning til at tage yderligere livtag med en styring, der retter sit fokus mod resultaterne af de indsatser, som sættes i gang.

Dokumentation

Hjemmehjælpskommissionen om effektdokumentation:

Anbefaling 5
Kommissionen anbefaler, at kommuner og relevante statslige myndigheder sikrer, at der sker en systematisk dokumentation og tilvejebringes mere evidensbaseret viden om effekter af rehabilitering.

Anbefaling 16
Kommissionen anbefaler, at kommunerne udvikler og arbejder med afregningsmodeller, der giver både private og offentlige leverandører et økonomisk incitament til at arbejde målrettet med en rehabiliterende indsats og forfølge øget kvalitet, målopfyldelse og effekt for borgerne. 

Anbefaling 21
Kommissionen anbefaler, at kommunerne sikrer en høj faglig kvalitet i dokumentationen af det enkelte borgerforløb, herunder at der arbejdes systematisk med beskrivelse af og opfølgning på mål, indsatser og effekter. 

Anbefaling 23
Kommissionen anbefaler, at der udarbejdes nationale kvalitetsindikatorer på hjemmehjælpsområdet, som kan:
• fungere som et monitoreringssystem for kvaliteten i indsatsen
• sætte borgerne i stand til at foretage sammenligninger af kvalitet på tværs af kommuner og leverandørbaseret viden om effekter af rehabilitering. 

Kilde: Hjemmehjælpskommissionens rapport


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00