Professor: Forskelle i kommuneskat er et grundvilkår i det lokale selvstyre

INTERVIEW: Det er en del af kommunernes selvstyre, at den lokale afvejning af velfærd og skat sker med afsæt i forskellige økonomiske rammevilkår. Størrelsen på forskellene er til gengæld et landspolitisk spørgsmål, siger professor i kommuneøkonomi.

Forskelle i de økonomiske grundvilkår er et grundelement i det kommunale selvstyre. Men kommuner med velhavende borgere og lavt udgiftsbehov har større frihed til at afveje skat og service.
Forskelle i de økonomiske grundvilkår er et grundelement i det kommunale selvstyre. Men kommuner med velhavende borgere og lavt udgiftsbehov har større frihed til at afveje skat og service.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er et kerneelement i det kommunale selvstyre, at der er forskelle i de økonomiske grundvilkår.

Kurt Houlberg
Professor i kommuneøkonomi ved Vive

Regeringen, Folketingets partier og borgmestre landet over ruster sig til politisk kamp om den kommunale udligningsordning.

En reform af ordningen handler ikke kun om, hvor store forskelle man politisk vil acceptere i kvaliteten af den lokale velfærd, men også, hvor stor en del af deres indtægt borgerne skal have op af lommen for at finansiere kommunens aktiviteter.

Tendensen er, at kommuner med højeste indkomstskatter også er dem, hvor borgerne tjener færrest penge. Og omvendt.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00