Professor: Frygten for statens straf er blevet mindre på landets rådhuse

INTERVIEW: Kommunernes udgifter til velfærd ramte tæt på bulls eye i 2018. Både lokalt og i KL har man lært at leve med budgetloven, vurderer professor i kommuneøkonomi. Men én kommune gør en afgørende forskel.

Landets borgmestre er ikke længere helt så skræmte af Finansministeriets trussel om at skære i bevillingen til kommunerne, hvis de overskrider servicerammen.
Landets borgmestre er ikke længere helt så skræmte af Finansministeriets trussel om at skære i bevillingen til kommunerne, hvis de overskrider servicerammen.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Viden om, at der er ubrugte midler, kan give sig udslag i øget indkøb og anden form for ’pengeafbrænding’ i årets sidste måneder.

Kurt Houlberg
Professor i kommuneøkonomi ved Vive

Først blev flere års milliardoverskridelser af budgetterne vendt til en lige så stor ’underskridelse’.

Men efter at kommunerne i årevis har brugt milliarder mindre på velfærd, end de har fået både lov og penge til, så ramte man i 2018 så tæt på ’bulls eye’ som muligt.

Da årets endelige regnskabstal blev præsenteret i sidste uge, stod det klart, at forskellen mellem budget og regnskab for kommunerne under ét lød på sølle 0,1 milliarder kroner, svarende til 0,04 procent.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00