Professor: Statens styring af kommuners økonomi kaster borgmestre i krig mod hinanden

UDLIGNING: Farvel til statslig refusion af lokale velfærdsudgifter og et mangeårigt skattestop har presset kampen om kommunernes udligningsordning op på højeste politiske niveau. Det forklarer professor i kommuneøkonomi.

Kommunal udligning er blevet politisk højpotent. Mens Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), arbejder på et sagsanlæg mod staten for udligning, tilbyder S-formand Mette Frederiksen milliarder til kommuner for udligningstab.
Kommunal udligning er blevet politisk højpotent. Mens Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), arbejder på et sagsanlæg mod staten for udligning, tilbyder S-formand Mette Frederiksen milliarder til kommuner for udligningstab.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er velkendt, at pengene sidder lidt løsere hos politikere på vej på valg. Men det hører derimod til sjældenhederne, at en statsministerkandidat hiver det store checkhæfte op af lommen med direkte henvisning til en teknisk justering af noget så ufolkeligt som den kommunale udligningsordning.

Ikke desto mindre var det det, der skete torsdag.

Her lovede Socialdemokratiets partiformand, Mette Frederiksen, et kontantbeløb på to milliarder kroner til en række provinskommuner, som føler sig snydt over at være blevet forfordelt på grund af en skævhed i en statistik bag det store udligningssystem.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00