Radikale klar til at skrotte hovedstadsudligning

FORSLAG: Radikale vil give kommuner en 'enstrenget' udligning, hvor hovedstadsudligningen er skrevet ud af ordningen og erstattet med en ny landsdækkende udligning. Andre partier er forbeholdende.

Tiden kan meget vel være løbet fra hovedstadens egen udligningsordning, lyder det fra Radikale.
Tiden kan meget vel være løbet fra hovedstadens egen udligningsordning, lyder det fra Radikale.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er brug for et grundlæggende livtag med fordelingen af pengene til kommunal velfærd på tværs af landet.

Det mener Radikale Venstre, der i debatindlæg på Altinget nu lægger op til en større omkalfatring af systemet.

Den nuværende hovedstadsudligning og landsudligning skal tages af bordet og erstattes af en ny "enstrenget" landsdækkende udligningsordning. Det grundlæggende udligningsniveau skal hæves, og så skal der ryddes op i de tilknyttede særtilskudspuljer.

Dokumentation

Hovedstads- og landsudligning

Tilskuds- og udligningssystemet for kommunerne består af et bloktilskud samt en landsudligning, en hovedstadsudligning og en tilskudsordning for kommuner med højt strukturelt underskud.

Herudover udmeldes der separat et beskæftigelsestilskud samt visse særlige tilskuds- og udligningsordninger af mindre omfang.

Udligningen beregnes ud fra en kommunes beregnede strukturelle overskud eller underskud.

Det strukturelle overskud eller underskud opgøres som forskellen mellem en kommunes beregnede udgiftsbehov og kommunens skatteindtægter beregnet ud fra en gennemsnitlig skatteprocent.

Hvis en kommune har et strukturelt underskud, vil den i landsudligningen modtage et tilskud svarende til 61 procent af det strukturelle underskud. Hvis den har et strukturelt overskud, skal den betale 61 procent heraf til ordningen.

Hovedstadsudligningen finansieres af kommunerne i hovedstaden og bidrager til, at den samlede udligning her udgør 88 procent af det strukturelle underskud.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00