Realdania-millioner til CO2-reduktion

CO2: Sammen med to andre filantropiske fonde giver Realdania 200 mio. til reduktion af CO2-udslippet i København og andre storbyer i verden de næste tre år.
- Denne indsats kan medvirke til at gøre danske byer mere klimarobuste, siger Realdania-direktør Jesper Nygård.
- Denne indsats kan medvirke til at gøre danske byer mere klimarobuste, siger Realdania-direktør Jesper Nygård.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Redaktionen
Fakta

C40 er et globalt netværk af 63 af verdens største og mest innovative byer, som sammen arbejder på at reducere CO2-udledning og imødegå klimaændringerne. C40 arbejder med at udvikle og gennemføre politikker og programmer, der skaber målbare reduktioner i udledningen af drivhusgasser i byerne samt på at finde bæredygtige løsninger på klimaproblemerne.

C40s medlemsbyer repræsenterer 20 procent af klodens BNP og bebos af cirka 8 procent af verdens befolkning. Langt hovedparten af byerne ligger ved kystlinjer og er derfor meget udsatte for klimaforandringer.


Kilde: C40

Realdania støtter nu op bag Københavns Kommune om at begrænse CO2-udledningen. Det sker ved en milliondonation gennem det såkaldte C40-samarbejde - Climate Leadership Group - der består af 63 af verdens største byer.

Sammen med Bloomberg Philanthropies (US) og The Childrens Investment Fund Foundation (UK) vil Realdania støtte op om C40's meget ambitiøse mål om at reducere verdens CO2-udledning.

Fra 2014 og tre år frem vil C40 modtage knap 200 millioner kroner i støtte til det grundlæggende arbejde med at mindske CO2-udledningen og imødegå klimaforandringerne. Realdanias andel udgør 50 mio. kr. 

Realdania støtter C40 Cities ud fra et ønske om at styrke byerne globalt i C40 og lokalt i Danmark i den vigtige og helt afgørende kamp mod klimaudfordringerne, forklarer den forholdsvis nytiltrådte direktør, fhv. KAB-direktør Jesper Nygård:

"Den lokale og den globale indsats hænger uløseligt sammen. De er hinandens forudsætninger. De 63 byer i C40-netværket kan skabe de nødvendige forandringer. Her kan vi og andre tilføre viden, og vi kan hente alle erfaringerne hjem igen. Denne indsats kan med andre ord medvirke til at gøre danske byer mere klimarobuste og dermed bidrage til en bæredygtig udvikling af byerne. På den måde er vi også med til sikre, at Danmark er helt i front, når det gælder bæredygtighed og vidensdeling om grønne løsninger," siger Jesper Nygård i en pressemeddelelse om initiativet.

Støtten ligger i forlængelse af Realdanias ønske om at fremme en bæredygtig udvikling af det byggede miljø. Realdania vil således gerne være med til at gøre en indsats, som fremmer global reduktion af drivhusgasser, og som bygger viden op. Viden der er skalerbar, og som kan bruges af verdens byer – både store og små – i relation til denne aktuelle og vanskelige indsats i forhold til de fremtidige klimapåvirkninger.

 

Ekspertise i Danmark skal gøre nytte globalt

Københavns Kommune er allerede stærkt engageret i C40, og Realdanias deltagelse kan i følge parterne medvirke til, at Danmark i endnu højere grad får sine mange erfaringer med bæredygtige løsninger inden for det byggede miljø ud til resten af verden. Realdania er de senere år gået ind i arbejdet med at klimasikre byer og forstæder i Danmark.

Overborgmester Frank Jensen (S) siger i pressemeddelelsen fra Realdania, at han selvsagt er glad for opbakningen: 

"C40 er en vigtig og indflydelsesrig organisation, der har stor betydning i forhold til at gøre verdens storbyer mere grønne og bæredygtige. København har været aktiv i C40 siden 2009. Vi er glade for, at C40, ligesom København, fokuserer på, at investeringer i grøn og bæredygtig teknologi både kan mindske energiforbruget og give borgerne højere livskvalitet, samtidig med at grøn omstilling skaber vækst og nye arbejdspladser."

Såvel energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) som miljøminister Ida Auken (SF) hilser ligeledes det frivillige, danske bidrag velkomment. 

Realdania vil da også gennem sit partnerskab med C40-netværket love at inddrage relevante danske ministerier og kommuner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00