Regeringen accepterer V-krav om lavere udligning for indvandrere

FORHANDLINGER: Regeringen har meldt sig klar til at imødekomme krav fra Venstre om at neddrosle udligningsordningen for udlændinge. Flere Vestegnskommuner kan dog fortsat vinde på reform.

Regeringen accepterer nu et centralt krav fra Venstre til en reform af den kommunale udligning.

Torsdag aften mødtes statsminister Mette Frederiksen (S) med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til et forsoningsmøde oven på den seneste uges ballade om Socialdemokratiets såkaldte spinmail.

Med til mødet havde Venstre et også tidligere fremsat krav om at skære mere ned for den særlige udligningsordning for indvandrere, end regeringen har lagt op til i sit udspil.

Et udspil, der ligger i tråd med tidligere anbefalinger fra Indenrigsministeriets finansieringsudvalg.

Fredag kunne finansminister Nicolai Wammen (S) så fortælle, at regeringen er parat til at imødekomme Venstre på det punkt.

”Vi vil gerne række hånden frem til et godt samarbejde, og derfor har vi sagt til Venstre, at vi er parate til i de videre forhandlinger at tage udgangspunkt i finansieringsudvalgets anbefalinger i udlændingedelen,” siger Nicolai Wammen til TV 2 News.

Vestegnskommuner står fortsat til gevinst
En nedjustering af udlændingeudligningen vil ifølge beregninger fra det ministerielle finansieringsudvalg særligt ramme en række kommuner på den københavnske Vestegn.

Regeringen har i sit udspil lagt op til at reducere udlændingeudligningen med lidt over en femtedel. Og herfra vil man nu lade en yderlig nedjustering af ordningen ske med et blik for udfordringer i kommuner med mange indvandrere.

”Der er en række kommuner, som har meget store udfordringer, når det gælder integration. Derfor vil vi lægge vægt på, at i den samlede aftale, der forhåbentlig kommer med Venstre og andre partier, der tager vi hensyn til, at man også de steder med store integrationsudfordringer skal kunne give en god service til borgerne,” siger Nicolai Wammen til TV 2 News.

Indfrielsen af Venstres krav om udligningen for indvandrere vil trække penge fra kommuner som Brøndby, Ishøj, Albertslund, Høje-Taastrup, København og Aarhus.

Men umiddelbart kan enkelte af kommunerne på den københavnske Vestegn fortsat vinde på en reform af udligningsordningen, hvis resten af elementerne i regeringens udspil fastholdes.

Det viser Altingets beregninger af et overslag af konsekvenserne (jf. faktaboks og beregninger herunder).

Effekt af omlægning af udligning for indvandrere (mio. kr.)

(Illustrativt overslag)
  Tab på udlændingeudligning
Regeringens udspil (-17,3 pct.)
Yderligere tab på V-krav (-50 pct.) Samlet gevinst/tab regeringens udspil Samlet gevinst/tab efter V-krav
København -78 -135 -544 -679
Brøndby -17 -30 35 5,8
Albertslund -12 -21 11 -10,4
Høje-Taastrup -17,1 -30 -15,3 -45
Ishøj -15,3 -27 34,3 7,7
Aarhus -28 -49 -19,6 -68

Forrige artikel Støttepartier vil lade kommuner bruge nye udligningspenge på mere velfærd Støttepartier vil lade kommuner bruge nye udligningspenge på mere velfærd Næste artikel Størst vækst i hovedstaden og Midtjylland Størst vækst i hovedstaden og Midtjylland