Debat

Regeringen fører minusvækst i kommunerne

DEBAT: Siden regeringsskiftet har to ud af tre kommuner leveret service for samlet 1 milliard kroner mindre fra 2011 til 2013. Det skriver Venstres økonomi- og kommunalordfører, Jacob Jensen, der mener, at kommunerne vil få større økonomisk råderum med Venstres udgiftsstop.  

Venstres økonomi- og kommunalordfører, Jacob Jensen, mener, at kommunerne kan køre længere på literen, end de gør i dag. 
Venstres økonomi- og kommunalordfører, Jacob Jensen, mener, at kommunerne kan køre længere på literen, end de gør i dag. Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Jensen (V)
Økonomi- og kommunalordfører

’Jeg tror ikke på nulvækst. Jeg er overbevist om, at det er bedst for Danmark, hvis vi år for år bruger noget af den velstand, vi skaber, på vores fællesskab.’ Sådan sagde statsministeren i sin nytårstale 1. januar 2014. Men for nylig kom der et svar fra økonomi- og indenrigsministeren, der må få statsministeren til at spærre øjnene op.

Her blev det nemlig dokumenteret, at to ud af tre kommuner siden regeringsskiftet rent faktisk har leveret service for samlet 1 milliard kroner mindre fra 2011 til 2013. Virkeligheden er altså, at kommunerne ikke bare har ført nulvækst under den nuværende regering – den har ført minusvækst! 

Udadtil fortsætter regeringen alligevel med at overbyde Venstres bud på størrelsen af den offentlige sektor. Det skete som bekendt også ved sidste valg, hvor det ikke skortede på løfter fra Socialdemokraterne og SF om milliarder til mere velfærd.

Kommuners råderum er ikke øget
De gik endda så langt som til helt konkret at sætte beløb på den check, som kommunerne kunne vente, hvis S og SF fik magt, som de havde agt. I S og SF’s politiske udspil ’Fair Løsning’ stod der sort på hvidt, at kommunernes samlede råderum skulle øges med 12 milliarder kroner - ”Velfærd eller skattelettelser”, lød det mundrette slogan. 

Og Mette Frederiksen gik videre og uddybede til Information 15. september 2011:

”Det er fair nok, hvis man vil indføre nulvækst, men så skal man også være ærlig omkring, hvad konsekvenserne af det er.”

Det kunne være interessant at vide, hvilke konsekvenser Mette Frederiksen i dag mener kommunernes minusvækst har haft, mens Socialdemokratiet har haft nøglerne til Statsministeriet?

Jeg klandrer ikke regeringen for deres brudte løfter. Det overlader jeg trygt til danskerne at tage stilling til på valgdagen. Jeg konstaterer blot, at løfterne om gyldne tider i kommunerne og øgede skatter ikke er blevet til noget. Tværtimod bruger kommunerne færre penge, og skatterne er blevet sat ned.

Udgiftsstop fører ikke til svigt
Regeringens brudte løfter har været godt for den danske økonomi, men tilliden mellem borgerne og Socialdemokraterne har lidt et knæk. Derfor klinger de nuværende løfter fra Socialdemokraterne om flere midler til den offentlige økonomi også i den grad hult.

Det er useriøst, når ordførere fra regeringspartierne gang på gang fremfører påstanden om, at Venstres udgiftsstop vil betyde et svigt af de ældre, nedslidte skoler, og børnehaver, hvor det er usikkert, om der overhovedet vil komme pædagoger om morgenen til at tage sig af børnene. 

Faktum er nemlig, at kommunerne under Venstres udgiftsstop vil få et større økonomisk råderum end under den nuværende regerings minusvækst. Under Venstres udgiftsstop stiger det kommunale forbrug nemlig hvert år med pris- og lønudvikling.

Vi kan køre længere på literen
Det er paradoksalt, at regeringen bliver ved med at kritisere Venstres økonomiske politik for at medføre en massakre i den offentlige sektor, når regeringen selv har ført en politik, der har gjort, at kommunerne kører med minusvækst. Derfor vil det også klæde regeringen at indrømme, at Venstres udgiftsstop kan lade sig gøre. Vi kan køre lidt længere på literen, end vi gør i dag.

Det har kommunerne selv bevist, mens Helle Thorning-Schmidt har siddet i Statsministeriet. Ja – og nu er det endda bekræftet af statsministerens egen minister. Mens statsministeren siger, at hun ikke tror på nulvækst, har flere borgmestre sagt til mig: ”Bare vi dog kunne komme op på et udgiftsstop.” Så stop skræmmekampagnen – udgiftsstoppet kan lade sig gøre.    

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00