Debat

SF-borgmester: Klimahensyn må aldrig overskygge borgernes sundhed

DEBAT: Københavns Kommune har vedtaget en ny mad- og måltidsstrategi, der tager hensyn til klima, sundhed og livskvalitet. Og det er vigtigt, for klima og sundhed skal altid gå hånd i hånd, skriver sundhedsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Selvom den nye måltidsstrategi tager hensyn til klimaet, vil der stadig være frikadeller og steg på menuen på plejehjemmene, skriver Sisse Marie Welling (SF).
Selvom den nye måltidsstrategi tager hensyn til klimaet, vil der stadig være frikadeller og steg på menuen på plejehjemmene, skriver Sisse Marie Welling (SF).Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sisse Marie Welling (SF)
Sundheds- og omsorgsborgmester i København
 

Madvaner har stor indflydelse på sundhed og livskvalitet. Og vi ved, at der er en stærk sammenhæng mellem ens uddannelseslængde og sunde madvaner.

Derfor sætter vi med strategien en tydelig retning for, hvordan mad og måltider aktivt kan bidrage til at mindske den sociale ulighed i sundhed, som er én af SF’s mærkesager.

Det er jeg glad for.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Madspild og økologi
Også i forhold til klimaet har vores madvaner en stor effekt.

I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har vi et stort fokus på madspild, og det fokus fortsætter af hensyn til miljøet. Ligesom vi også har en høj økologiprocent og har som mål at øge den. Og jeg er stolt af at være med til at fastholde et højt ambitionsniveau i forhold til klimaet med den nye mad- og måltidsstrategi i København.

Af hensyn til de ældre borgeres sundhed og livskvalitet vil vi også fremover servere frikadeller og steg på vores plejehjem.

Sisse Marie Welling (SF)
Sundheds- og omsorgsborgmester, Københavns Kommune

Men det er vigtigt, at vores høje klimaambitioner aldrig må overskygge hensynet til sundheden. Tværtimod skal klima og sundhed altid gå hånd i hånd. Og det betyder, at ældre mennesker ikke kan spise udelukkende plantebaseret mad. 

Vegetarkost opfylder ikke de ældres behov
På den ene side er jeg fortaler for, at vi alle sammen spiser mindre kød, da det er én af de store klimasyndere. Og det har vi allerede fokus på i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Men på den anden side skal kommunen sikre, at de ældre borgere får den rette mængde vitaminer og mineraler og opfylde de ældres særlige behov for protein, og det kan vi ikke med udelukkende plantebaseret mad. 

Et plantebaseret måltid fylder simpelthen meget mere, fordi planter indeholder mindre protein og kalorier end kød og fisk. Det kræver derfor god appetit, og mange ældre borgere kæmper netop med manglende appetit og vægttab.

De har derfor brug for det modsatte – mad, som ikke fylder meget, men derimod er rig på protein og kalorier. Et andet problem er simpelthen, at planterne ikke sikrer de særligt vigtige vitaminer og mineraler, som ældre københavnere skal have.  

Madglæden er vigtig
I min del af kommunen har vi stor fokus på at imødekomme de ældres ønsker til maden – også de borgere, som spiser vegetarisk.

Det gør vi simpelthen, fordi vi ved, at det øger madglæden. Hvis man spiser det, man kan lide, så spiser man mere og nyder maden mere. 

Så af hensyn til de ældre borgeres sundhed og livskvalitet vil vi også fremover servere frikadeller og steg på vores plejehjem, rehabiliteringscentre og til de mange hjemmeboende borgere, der får mad fra vores madleverandør.

Med den nye mad- og måltidsstrategi vil København have et stort fokus på klima og madglæde, men ambitionerne vil aldrig overskygge hensynet til de ældre borgeres sundhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

0:000:00