Analyse af 
Erik Holstein

SF-katastrofe uden sidestykke

ANALYSE: Efter en kaotisk valgaften, hvor Thorning nåede at tage nederlaget på forskud, endte kommunalvalget med pæne resultater for såvel S som V og K. Enhedslisten står til at blive venstrefløjens nye store parti efter en total nedsmeltning af SF.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)  udtrykte utilfredshed med valgresultatet, men det var på baggrund af forkerte prognoser. I virkeligheden slap Socialdemokraterne med en lille tilbagegang - og blev det største parti på landsplan.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udtrykte utilfredshed med valgresultatet, men det var på baggrund af forkerte prognoser. I virkeligheden slap Socialdemokraterne med en lille tilbagegang - og blev det største parti på landsplan. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Erik Holstein

Der er meget svært at finde eksempler på, at et etableret politisk parti taber op mod to ud af tre stemmer fra forrige valg. Men det var ikke desto mindre, hvad der overgik SF i et kommunalpolitisk nederlag, der kan forrykke styrkeforholdet på venstrefløjen mange år frem.

Det mest deprimerende for SF'erne er, at der mangler et perspektiv for, hvordan man får vendt udviklingen. Formand Annette Vilhelmsen har ikke vist, at hun er opgaven voksen – og partiets beskedne indflydelse i regeringen bliver ikke ligefrem større efter tirsdagens nedtur.

SF-næstformand, Lejre-borgmester Mette Touborg brød tendensen med et kanonvalg i sin kommune, hvilket understreger, at partiets ringe landsresultat så udpræget har landspolitiske årsager.

Men der er ikke meget perspektiv i at forlade regeringen på nuværende tidspunkt, og Annette Vilhelmsen bliver næppe skiftet ud på denne side af et folketingsvalg. Hvordan partiet skal komme igen inden næste folketingsvalg, er dermed et af de helt store spørgsmål efter kommunalvalget.

Bizar prognose
Derimod gik det ikke nær så galt for Socialdemokraterne, som det så ud først på aftenen. På baggrund af en pivforkert exitprognose fra DR nåede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) at holde en tale i Vega, hvor hun "erkendte", at resultatet ikke var godt nok. Men faktisk endte partiet med at få 29,5 procent af stemmerne – og bevarede positionen som landets største parti ved kommunalvalgene.

Da S samtidig opfyldte sit eget succeskriterium ved at erobre borgmesterposterne i landets fire største byer, kan kommunalvalget på ingen måde siges at være utilfredsstillende for statsministerpartiet.

Tværtimod kan Thorning håbe på, at valget kan forstærke den stabilisering, der så småt begyndte med dagpengeaftalen før sommer og Lars Løkke Rasmussens (V) nedtur de seneste måneder. I stedet for at udfordre Thornings lederskab vil kommunalvalget for en tid stoppe spekulationerne om hendes fremtid.

Løkke slap nådigt
Der er mindst lige så meget at glæde sig over for Thornings hovedmodstander, Lars Løkke Rasmussen. Frygten for, at hans gentagne fejl i GGGI-sagen ville ødelægge valget for Venstre, viste sig ubegrundet, og selvom Venstre ikke blev landets største parti ved tirsdagens valg, var resultatet godt nok til, at Løkke får en chance for at komme tilbage.

En endnu større overraskelse var det, at Konservative scorede op mod dobbelt så mange stemmer, som partiet får i de landspolitiske meningsmålinger. Partiet gik tilmed frem i kommuner som Gentofte og Viborg – og den tidligere socialminister Benedikte Kiær erobrede borgmesterposten i Helsingør.

Første del af partiets ambitiøse succeskriterium på mindst 8 procent af stemmerne er opfyldt, og målet om 12 borgmesterposter er inden for rækkevidde. Resultatet viste, at De Konservatives kommunale organisation var i stand til at trumfe Liberal Alliances sponsorstøttede annoncekampagne.

Resultatet tager på kort sigt presset af K-formand Lars Barfoed. Men det udstiller samtidig skarpt, at partiet har langt større potentialer, hvis man stiller med den rigtige leder.

Strategisk chance til EL
For den yderste venstrefløj i Enhedslisten blev valget en så stor triumf, at man skal tilbage til kommunisternes sejre lige efter 2. verdenskrig for at finde paralleller. Vælgerne "besindede sig" ikke i stemmeboksen, som en del socialdemokrater og SF'ere til det sidste havde håbet på.

Men det er en anden udgave af Enhedslisten end det parti, der sønderslået efter Asmaa-sagen måtte nøjes med 2,3 procent i 2009. Det er en mere pragmatisk udgave, der på visse områder minder om SF for fire år siden. Derfor kan man diskutere i hvilket omfang, der er tale om et holdningsmæssigt venstresving, når EL vokser på bekostning af S og SF.

Alligevel er kommunalvalget strategisk afgørende, fordi Enhedslisten har en reel chance for langvarigt at erobre posten som det store venstrefløjsparti. Det kræver, at partiet spiller sine kort rigtigt: At man på den ene side formår at holde fast i sin politiske kerne og på den anden side får inddæmmet eller udrenset "The loony left", før det skræmmer nye vælgere væk.

DF i mål efter mange tilløb
Dansk Folkeparti har ligeledes grund til at triumfere. Med en fremgang til 10,1 procent af stemmerne lykkedes det efter mange tilløb partiet at få sit kommunalpolitiske gennembrud. I skrivende stund ser partiet tilmed ud til at få sin første borgmesterpost, så glæden i DF-toppen er forståelig.

Det bliver nu interessant at se, hvor mange steder DF vil vælge at arbejde sammen med Socialdemokraterne. På en hel del kommunale politikområder ligger DF nærmere S end V, K og LA. Logisk set har DF chancen for at blive et kommunalpolitisk midterparti i konkurrence med Radikale, der kunne notere en mindre fremgang siden 2009.

Konkluderer man samlet på landsresultatet, er det et resultat, som syv ud af Folketingets otte partier kan leve med. Enten fordi de fik fremgang, eller fordi tilbagegangen blev mindre end ventet. For det ottende parti – SF – findes der ikke megen trøst at hente.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00