Debat

SF: Skal danskerne gå til stemmeurnerne i uvished, Kristian Jensen?

DEBAT: Kommunal- og regionsvalget står for døren. Men regeringen har udskudt finansloven, så ingen aner, hvad den økonomiske ramme for kommuner og regioner kommer til at være næste år, skriver Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Finansordfører

Danskerne skal have en ny finanslov. Eller det har vi faktisk skullet i noget tid. Forhandlingerne blev kickstartet i august, hvor finansminister Kristian Jensen (V) flankeret af skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlagde et udspil, som man kan sige meget om – men at kalde det socialt afbalanceret ville være vælgerbedrag. Udspillet ville forgylde de rige med skattelettelser i en grad, vi ikke har set siden Anders Foghs skattestop.

Men så begyndte de at skændes i blå blok. Pludselig var finansloven udskudt. Og lige om lidt skal danskerne til stemmeurnerne, mens ingen i nationen, ud over regeringstoppen og Dansk Folkeparti, aner, hvad den økonomiske ramme for kommuner og regioner kommer til at være fremadrettet.

Ingen ved, om skattelettelserne stadig ligger på bordet og truer med at underminere den lokale velfærd. Ude i landet står blå bloks kandidater og lover guld og grønne velfærdsskove, men ingen ved, om de inde på Borgen er i gang med at udskrive en stor check til mere eller mindre skjule topskattelettelser, som blot er blevet udskudt til dagen efter, danskerne har stemt.

Hvordan skal danskerne kunne vurdere troværdigheden i de kommunale og regionale løfter, når de partier, som lige nu diskuterer rammerne for fremtidens velfærd, ikke vil melde klart ud? Kan vi forvente penge til velfærd afsat til topskattelettelser i den kommende finanslov eller ej? Har LA helt opgivet kampen for topskattelettelser?

Danskerne fortjener ganske enkelt et klart svar, inden de skal sætte deres kryds tirsdag 21. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00