Debat

SMVdanmark: Kommuner kan forbedre lokal understøttelse af erhvervslivet

DEBAT: Kommunerne har under krisen vist velvilje til at understøtte det lokale erhvervsliv. Men kommunerne bør understøtte bedre med fair og SMV-venlige udbud, skriver SMVdanmarks direktør.

Coronakrisen giver anledning til at gennemgå alle andre lokale rammebetingelser for at drive virksomhed i kommunen, skriver SMVdanmarks direktør, Ane Buch.
Coronakrisen giver anledning til at gennemgå alle andre lokale rammebetingelser for at drive virksomhed i kommunen, skriver SMVdanmarks direktør, Ane Buch.Foto: Pressefoto/SMVdanmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ane Buch
Direktør, SMVdanmark

Covid-19-krisen har lagt sig tungt på dansk erhvervsliv.

SMV'erne er hårdt ramt af tvangslukninger og stor nedgang i omsætningen. Heldigvis har mange kommuner haft øje for disse udfordringer og har vist velvilje for lokal understøttelse af erhvervslivet, men der er altid plads til forbedring for økonomiens vigtigste tandhjul.

SMVdanmarks holdning har været klar fra start: Hjælp og understøt jeres lokale erhvervsliv mest muligt. SMVdanmark har 53 lokale medlemsforeninger fordelt over hele Danmark, og de har alle gode råd til deres kommune om, hvordan de kan forbedre vilkårene for SMV'erne.

Udnyt den aktuelle krise, og giv kommunens erhvervsvilkår et servicetjek.

Ane Buch
Direktør, SMVdanmark

Fremryk offentlige opgaver
Helt aktuelt opfordrer vi og vores lokale foreninger til, at kommunerne understøtter deres lokale erhvervsliv til gavn for både kommunen, lokalmiljøerne og selvfølgelig også SMV'erne.

Det kan for eksempel ske ved at fremrykke offentlige opgaver som bygge- og anlægsprojekter eller ved indhentning af efterslæb på vedligeholdelse af offentlige bygninger.

Et godt bud vil også være at få iværksat nogle af de serviceprojekter, som borgerne efterspørger. Kommunerne har fået nye muligheder, da anlægsloftet er fjernet i resten af året.

Det rummer stort potentiale i understøttelsen af det lokale erhvervsliv at renovere gamle bygninger og opføre nye, især hvis det sker i SMV-venlige udbud.

SMV-venlige udbud er afgørende
Forudsætningen for optimal understøttelse af det lokale erhvervsliv ligger i høj grad i den kommunale udbudspolitik.

Hvis formålet er at støtte det lokale erhvervsliv, skal de kommunale opgaver også udbydes i en størrelsesorden, hvor de lokale SMV'er har en reel chance for at byde på opgaverne.

Trods gode kommunale intentioner oplever vi løbende plads til forbedring af lokal udbudspolitik. SMVdanmark rådgiver altid kommunerne til at udbyde deres opgaver i en størrelse, som SMV'erne kan klare, og opfordrer samtidig til involvering af lokale virksomheder, når udbudspolitikken skal laves.

Vores klare opfordring er derfor – især i disse tider – at kommunerne løbende tager et kritisk gennemsyn af deres udbudspolitik og går i dialog med SMVdanmark, hvis de ønsker rådgivning eller sparring til, hvordan de kan understøtte deres lokale erhvervsliv bedre med fair og SMV-venlige udbud.

Læs også

Giv rammevilkårene et servicetjek
Den aktuelle situation giver også god anledning til at gennemgå alle andre lokale rammebetingelser for at drive virksomhed i kommunen.

Opkræver kommunen for eksempel dækningsafgift? Hvis ja, kan det passende blive et tema i de kommende budgetdiskussioner. Hvis kommunen ikke allerede har set på klimasikring, bør dette også være en god anledning til at få sat skub i planerne.

Og hvordan er infrastrukturen i kommunen? Har kommunen skubbet vedligeholdelsen af kommunens veje ned af den årlige prioriteringsliste? Og er der god internetforbindelse til alle virksomheder i kommunen?

Der er så mange rammer, som den enkelte kommune er ansvarlig for, og derfor er SMVdanmarks opfordring klar: Udnyt den aktuelle krise, og giv kommunens erhvervsvilkår et servicetjek.

Vi står altid klar med dialog og rådgivning til gavn for jeres lokale erhvervsliv og SMV'erne.

Dokumentation

Temadebat: Gør kommunerne nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under krisen? 

Kommunerne har under coronakrisen vedtaget hjælpepakker til det lokale erhvervsliv, alt imens erhvervslivet har krævet, at kommunerne øger investeringerne.

Aarhus Kommune vil fremrykke kommunale investeringer i brancher for vedligeholdelse, renovering og byggeri. Det vil give aktivitet i de private virksomheder, som arbejder med nybyggeri, tilpasninger og renoveringer af kommunale bygninger.

Samtidig har Dansk Industri sendt 45 forslag til kommunerne om at yde coronahjælp til det lokale erhvervsliv. Kommunerne skal øge investeringer i digitalisering og miljø- og klimaforbedringer for at undgå en klimakrise efter coronakrisen, mener industrien.

I en temadebat giver Altinget ordet til centrale aktører, som vil debattere på, hvorvidt kommunerne gør nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under coronakrisen.

Her er aktørerne:
  • Ane Buch, direktør, SMVdanmark
  • Hanne Schou, underdirektør, Dansk Industri
  • Hans Stavnsager (S), borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Jacob Bundsgaard (S), formand, KL, og borgmester, Aarhus Kommune
  • Jens Ejner Christensen (V), borgmester, Vejle Kommune
  • Kristian Würtz (S), rådmand, Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune
  • Lars Storr-Hansen, direktør, Dansk Byggeri
  • Niels Milling, underdirektør, Dansk Erhverv
  • Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef i statsvidenskab, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Buch

Formand, Danvak, fhv. adm. direktør, SMVdanmark
cand.mag. i samfundsfag og historie (RUC 1981)

0:000:00