SMVdanmark: Kommuner kan forbedre lokal understøttelse af erhvervslivet

DEBAT: Kommunerne har under krisen vist velvilje til at understøtte det lokale erhvervsliv. Men kommunerne bør understøtte bedre med fair og SMV-venlige udbud, skriver SMVdanmarks direktør.

Af Ane Buch
Direktør, SMVdanmark

Covid-19-krisen har lagt sig tungt på dansk erhvervsliv.

SMV'erne er hårdt ramt af tvangslukninger og stor nedgang i omsætningen. Heldigvis har mange kommuner haft øje for disse udfordringer og har vist velvilje for lokal understøttelse af erhvervslivet, men der er altid plads til forbedring for økonomiens vigtigste tandhjul.

SMVdanmarks holdning har været klar fra start: Hjælp og understøt jeres lokale erhvervsliv mest muligt. SMVdanmark har 53 lokale medlemsforeninger fordelt over hele Danmark, og de har alle gode råd til deres kommune om, hvordan de kan forbedre vilkårene for SMV'erne.

Fremryk offentlige opgaver
Helt aktuelt opfordrer vi og vores lokale foreninger til, at kommunerne understøtter deres lokale erhvervsliv til gavn for både kommunen, lokalmiljøerne og selvfølgelig også SMV'erne.

Det kan for eksempel ske ved at fremrykke offentlige opgaver som bygge- og anlægsprojekter eller ved indhentning af efterslæb på vedligeholdelse af offentlige bygninger.

Et godt bud vil også være at få iværksat nogle af de serviceprojekter, som borgerne efterspørger. Kommunerne har fået nye muligheder, da anlægsloftet er fjernet i resten af året.

Det rummer stort potentiale i understøttelsen af det lokale erhvervsliv at renovere gamle bygninger og opføre nye, især hvis det sker i SMV-venlige udbud.

SMV-venlige udbud er afgørende
Forudsætningen for optimal understøttelse af det lokale erhvervsliv ligger i høj grad i den kommunale udbudspolitik.

Hvis formålet er at støtte det lokale erhvervsliv, skal de kommunale opgaver også udbydes i en størrelsesorden, hvor de lokale SMV'er har en reel chance for at byde på opgaverne.

Trods gode kommunale intentioner oplever vi løbende plads til forbedring af lokal udbudspolitik. SMVdanmark rådgiver altid kommunerne til at udbyde deres opgaver i en størrelse, som SMV'erne kan klare, og opfordrer samtidig til involvering af lokale virksomheder, når udbudspolitikken skal laves.

Vores klare opfordring er derfor – især i disse tider – at kommunerne løbende tager et kritisk gennemsyn af deres udbudspolitik og går i dialog med SMVdanmark, hvis de ønsker rådgivning eller sparring til, hvordan de kan understøtte deres lokale erhvervsliv bedre med fair og SMV-venlige udbud.

Giv rammevilkårene et servicetjek
Den aktuelle situation giver også god anledning til at gennemgå alle andre lokale rammebetingelser for at drive virksomhed i kommunen.

Opkræver kommunen for eksempel dækningsafgift? Hvis ja, kan det passende blive et tema i de kommende budgetdiskussioner. Hvis kommunen ikke allerede har set på klimasikring, bør dette også være en god anledning til at få sat skub i planerne.

Og hvordan er infrastrukturen i kommunen? Har kommunen skubbet vedligeholdelsen af kommunens veje ned af den årlige prioriteringsliste? Og er der god internetforbindelse til alle virksomheder i kommunen?

Der er så mange rammer, som den enkelte kommune er ansvarlig for, og derfor er SMVdanmarks opfordring klar: Udnyt den aktuelle krise, og giv kommunens erhvervsvilkår et servicetjek.

Vi står altid klar med dialog og rådgivning til gavn for jeres lokale erhvervsliv og SMV'erne.

Forrige artikel KL: Regeringen skal lade kommunerne bidrage til erhvervslivets ordrebøger KL: Regeringen skal lade kommunerne bidrage til erhvervslivets ordrebøger Næste artikel FOA: Afsæt penge til god hygiejne - også efter coronakrisen FOA: Afsæt penge til god hygiejne - også efter coronakrisen
Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

KØF: Formanden for Det Økonomiske Råd, professor Carl-Johan Dalgaard, forventer ikke, at en kommende velfærdslov vil gøre nogen større forskel for udviklingen af de offentlige udgifter. Men detaljerne kan få konsekvenser lokalt.