Sociale besparelser går hånd i hånd med tabte ankesager

BAGGRUND: Fører besparelser på social- og handicapområdet til svækket retssikkerhed for borgerne? Altinget har gennemgået statistikken, og noget kunne tyde på det.

Udgifterne til handicappede borger presser kommunernes økonomi. Ankestyrelsens praksis tyder på, at det fører til et tilsvarende pres på borgernes retssikkerhed.
Udgifterne til handicappede borger presser kommunernes økonomi. Ankestyrelsens praksis tyder på, at det fører til et tilsvarende pres på borgernes retssikkerhed.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde
Fakta
Forklaring på økonomiske nøgletal

Budget- og regnskabstal er trukket fra Danmarks Statistik ud fra de konti i den kommunale kontoplan, der ifølge Social- og Indenrigsministeriet modsvarer de forskellige paragraffer i Serviceloven.

I praksis vil der på de forskellige konti kunne være overlap mellem udgifter til aldersbetingede handicap og medfødte eller erhvervede handicap.

Se definitionen af de underliggende nøgletal her.

TILFØJELSE (8/4-2016): Særligt for §83 gælder det, at hovedparten af udgifterne er ældrerelateret.

Kilde: Social- og Inderigsministeriet samt Danmarks Statistisk

Udsigten til en revision af servicelovens bestemmelser om udsatte og handicappede voksne kan igen sætte ild i diskussionen om forholdet mellem borgernes retssikkerhed og kommunernes økonomi.

I årene efter finanskrisen sendte hårde besparelser kommuner på kollisionskurs med lovgivningskrav til indsatser over for både ældre, børn og socialt udsatte.

Særlig højt gik bølgerne på det såkaldte specialiserede socialområde, hvor stærke interesseorganisationer på vegne af deres medlemmer kastede sig ud i en politisk skyttegravskrig mod kommunerne og KL.

Dokumentation

Sociale klagesager i Ankestyrelsen

Særligt en række af Servicelovens bestemmelser fylder meget antalsmæssigt blandt paragraffer med en høj omgørelsesprocent i Ankestyrelsens statistik over klagesager på det kommunale social- og beskæftigelsesområde.

Følgende af Servicelovens bestemmelser havde de højeste omgørelsesprocenter i 2015.
(Der er kun medtaget områder med +100 klagesager mindst et af årene)

  2015 2014
  Klagesager i alt Andel omgjort Klagesager i alt Andel omgjort
Beskyttet beskæftigelse 47 53 pct. 147 52 pct.
Botilbud 169 49 pct. 346 62 pct.
Personlig hjælp mm. 447 49 pct. 930 44 pct.
Hjemmehjælp (§83) 330 42 pct. 596 29 pct.
BPA  105 42 pct. 300 53 pct.

 Kilde: Ankestyrelsen og egne beregninger


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00