Debat

Styrk det danske hjemmemarked for velfærdsteknologi

DEBAT: Det er afgørende for vores eksport af velfærdsteknologi, at danske virksomheder har adgang til et hjemmemarked, der tør afprøve nye ideer. Det sikrer vi med større tiltro til konkurrenceudsættelse og funktionskrav, skriver Kim Andersen (V).
Foto: Venstre.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Andersen (V)
Erhvervsordfører 

Der er kun ét sted, danske virksomheder kan bevise over for udlandet, at deres velfærdsteknologiske løsninger virker. Og det er herhjemme.

Men desværre er det danske hjemmemarked for velfærdsteknologi ikke så stærkt, som det kunne være. Det skyldes hovedsagligt to forhold: At den offentlige sektor stadig sidder på størstedelen af den viden og de kompetencer, der handler om levering af sundhedsydelser og pleje- og omsorgsydelser til borgerne. Og at det offentlige fortsat stiller instruktions- og tekniske krav til private samarbejdspartnere.

Øget fokus på konkurrencen 
Vi bør i stedet have større tiltro til konkurrenceudsættelse og funktionskrav. Alt andet er et svigt af hjemmemarkedet for dansk eksport af velfærdsteknologi.

Fakta

Deltag i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected] 

Jeg har i mit indlæg her i Altinget 6. maj 2014 slået et slag for, at dansk eksport kunne øges gennem mere offentligt-privat samarbejde. Det er stadig et rigtigt og vigtigt skridt på vejen, der kan øge vidensdelingen mellem det offentlig og private.

For der er mange gode ideer i det offentlige, som med fordel kunne omsættes til deciderede produkter og services. Men der er brug for yderligere tiltag, der hjælper den gode idé udover rampen.

Gode ideer kommer slet ikke i spil, hvis kommuner, regioner og stat opstiller rigide instruktions- og tekniske krav til de private leverandører. Krav, der tvinger dem til at udføre opgaverne på samme måde, som det offentlige ville have gjort det.

Kim Andersen (V)
Erhvervsordfører

Konkurrenceudsættelse er ét af de tiltag, som vi sagtens kunne gøre mere brug af. For når vi konkurrenceudsætter skattefinansierede opgaver til private, tillader vi øget fokus på, hvordan arbejdsgangene kan optimeres. En privat virksomhed skal - modsat det offentlige - give overskud og være konkurrencedygtig for at kunne eksistere. Og netop de to incitamenter får nye ideer og innovative velfærdsteknologiske løsninger til at blomstre.

Regeringen erkender da også i Vækstplan for Sundheds- og Velfærdsløsninger, at der er behov for, "at virksomhederne får bedre mulighed for at drage nytte af viden og kompetencer i den offentlige sektor til udvikling af konkrete produkter og services".

Alligevel udbød kommunerne i 2013 kun 25,9 pcrocent af de serviceydelser, der kunne udbydes. Det viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Det er en større stigning end i de seneste år, hvor udsættelsen var gået helt i stå. Men der er stadig et betydeligt potentiale for at sende flere opgaver i udbud. Men regeringen har endnu til gode at fremlægge de politiske tiltag, der kan indfri det potentiale.

Slut med rigide krav til det private
Flere udbud kan dog ikke stå alene. Måden vi udbyder på skal også være bedre. Gode ideer kommer slet ikke i spil, hvis kommuner, regioner og stat opstiller rigide instruktions- og tekniske krav til de private leverandører. Krav, der tvinger dem til at udføre opgaverne på samme måde, som det offentlige ville have gjort det. Det giver ikke nogen mening. Ved i stedet at opstille funktionskrav, flytter vi fokus over på formålet og serviceniveauet. Hvordan den private leverandør udfører opgaven, er op til den enkelte virksomhed.

Eksportpotentialet inden for velfærdsteknologi er stærkt stigende på grund af voksende middelklasser i især BRIK-landene og aldrende befolkninger i Asien og Vesten.

Skaber vi et stærkere dansk hjemmemarked for velfærdsteknologi - og kan vi bevise, at danske løsninger virker i den virkelige verden. Ja, så venter et stort eksporteventyr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Andersen

Fhv. generalkonsul, Flensborg
HG (Grenaa Handelsskole 1978), stud.rer.soc. (SDU 1983-84)

0:000:00