Debat

Thulesen Dahl: Nedlæg regionerne

DEBAT: Regionerne spiller en usynlig rolle og er dyre i drift, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, MF og formand for Dansk Folkeparti. De bør afvikles - sundhedsområdet kan drage bedre nytte af pengene, skriver han.
Foto: Carsten Lundager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regionerne er et fordyrende, overflødigt og usynligt led i administrationen. Der bruges flere milliarder kroner alene på administrationsomkostninger og cirka 40 mio. kroner årligt på at lønne politikerne i de fem regioner. 

Kristian Thulesen Dahl
MF og formand for Dansk Folkeparti

Af Kristian Thulesen Dahl
Medlem af Folketinget og formand for Dansk Folkeparti

Det var med stor interesse, at jeg i sidste uge læste SDU-professor Ulrik Kjærs debatindlæg om regionerne her på Altinget | Kommunal. Han gik i sit indlæg i dybden med de problemer, landets fem regioner kæmper med i disse år over for kommunerne og staten.

Hans overordnede postulat er, at regionernes eksistens har været truet siden starten i 2007, og hvis ikke regionerne snart melder sig ind i kampen og får tildelt en række ansvarsområder, er deres dage talte.
 
Fordyrende regioner
Jeg bakker op om Ulrik Kjærs pointe i denne sag. Regionerne har desværre langt fra været en succes. Før folketingsvalget foreslog Dansk Folkeparti faktisk at nedlægge regionerne og lade staten drive det danske sygehusvæsen i samarbejde med sygehusledelserne. Netop med argumentet om, at regionerne er et fordyrende, overflødigt og usynligt led i administrationen. Der bruges flere milliarder kroner alene på administrationsomkostninger og cirka 40 mio. kroner årligt på at lønne politikerne i de fem regioner. 
 
Professor ved Statskundskab på Aarhus Universitet Poul Erik Mouritzen har tidligere skønnet, at man kan frigive op imod en halv milliard kroner alene ved at nedlægge regionerne. De mange penge kunne jo sagtens bruge for fornuftige tiltag inden for sundhedsområdet. Eksempelvis på psykiatriområdet, som har hårdt brug for flere midler.
 
Et par sundhedsøkonomer har imidlertid rettet kritik mod vores planer om at afvikle regionerne, da de frygter, at udgifterne vil stige voldsomt. I Norge lavede man en lignende øvelse ved at centralisere sygehusdriften til fire store enheder med professionelle bestyrelser. Her er udgifterne kun gået i vejret. Tilsvarende i England og Frankrig. I Finland fungerer det bedre, hvor sygehusene nu drives af kommunale fællesskaber.

Det er godt at kende til disse forhold. Så har vi i hvert fald et par eksempler på, hvordan man skal være varsom med at indrette sundhedssystemet, efter regionerne er afviklet!
 
En afvikling af regionerne styrker nærdemokratiet
Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup har i et tidligere debatindlæg her på Altinget l Kommunal angrebet mig for at ville slagte nærdemokratiet, hvis DFs ønske om at nedlægge regionerne bliver virkeliggjort. Han tror, at sygehuse, ansatte og patienter i så fald bliver kastet ud i endnu en kaotisk proces, hvor borgerne samtidig fjernes fra beslutningsprocessen.
 
Men netop ved at nedlægge regionerne styrker vi nærdemokratiet. For kommunerne skal spille en større rolle – specielt i forhold til den forebyggende indsats og herigennem sikres større folkelig deltagelse. Hvordan engagerer flere borgere sig i Folketingets diskussioner om sundhedspolitik end i regionernes ditto!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00