Utilfreds Sofia Osmani hæver skatten og deler pengene med resten af landet

BUDGET21: Et enigt byråd i Lyngby-Taarbæk Kommune står bag den konservative borgmester om en større skattestigning, der kan udløse en statslig straf. Når først sanktionen er betalt, sender 'overudligning' ifølge borgmester store dele af de ekstra indtægter ud af kommunen.

Lyngby-Taarbæks borgmester, Sofia Osmani, står bag et budget for 2021, der meget mod hendes vilje byder på en skattestigning på 0,68 procentpoint. 
Lyngby-Taarbæks borgmester, Sofia Osmani, står bag et budget for 2021, der meget mod hendes vilje byder på en skattestigning på 0,68 procentpoint. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Vi skal opkræve lidt mere end to kroner for at få en krone mere i kassen.

Sofia Osmani (K)
Borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune
Fakta
Nedslag i overudligning

I udligningen indgår en overudligningsbestemmelse – et udligningsloft - der skal sikre, at en kommune, som bidrager med tillæg i udligningen af beskatningsgrundlag, højst må aflevere 93 pct. af provenuet af en stigning i udskrivningsgrundlaget til de kommunale udligningsordninger.

For hver enkelt kommune beregnes et maksimalt udligningsniveau, som udtrykker, hvor meget provenuet af udskrivningsgrundlaget, der kan udlignes, når kommunen højst må kunne miste 93 pct. af skatteprovenuet ved en potentiel stigning i udskrivningsgrundlaget.

Med den udligningsreformen blev grænsen for, hvornår der kan ske en reduktion for i udligning i forlængelse af overudligningsbestemmelsen sat til en skatteprocent på 23,25 procent. Hvis en kommune har en skatteprocent under dette niveau og hæver skatten vil der ske fuld udligning af skattestigning op til den grænse.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

En eftervirkning af udligningsreformen ser ud til at blive, at opkrævningen af kommunernes samlede finansiering koncentreres endnu mere i flere nordsjællandske kommuner.

Det er i forvejen i denne del af landet, at de primære såkaldte nettobidragsydere til udligningsordningen findes.

Det gælder blandt andet Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Rudersdals Kommune, som nu alle har lagt sig fast på en skattestigning i kølvandet på tab som følge af forårets udligningsaftale.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00