Valgblog#8: Løber vi tør for varme hænder?

ANALYSE: Måske skal vi til at stille et andet relevant spørgsmål i valgkampen, som ikke bare handler om, hvor pengene skal komme fra. Hvor skal alle de mennesker til alle de offentlige job komme fra?

”Hvor skal pengene komme fra”? Hvis ikke de politiske partier selv leverer svaret på det, når de fremlægger deres talrige løfter i valgkampen, så skal medierne eller politiske modstandere nok få stillet det spørgsmål.

Så ingen partier fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten med respekt for modstandere og medier tør fremlægge forslag uden anvisning på finansiering. Pengene skal passe. Det er jo et godt og sundt princip, som vi skal holde fast i.

Problemet er bare, at det er fuldkommen umuligt for folk at holde styr på de økonomiske regnestykker, når millioner og milliarder fyger gennem luften. Særligt med de store økonomiske planer. Med planer for anvendelsen af det såkaldte økonomiske råderum frem til 2025, og hvad der i øvrigt skal bruges af penge på at forbedre velfærden med flere pædagoger, sygeplejersker, sosu-assistenter, lærere, og listen er uden ende.

Faktisk må man bare sige, at bundlinjen hos vælgerne, når de skal finde ud af, hvad de skal tro på, havner mere på følelser og tillid end på et kritisk eftersyn af regnestykkerne.

Det, vi kan bruge det sunde princip til, er at se på den retning, som finansieringsforslagene til de skønne løfter tager. Skal finansieringen skaffes ved højere skatter, omprioriteringer eller afskaffelse af nuværende regler? Så kan man jo lige overveje, om man selv bliver ramt af de initiativer.

Måske skal vi til at stille et andet relevant spørgsmål i valgkampen, som ikke bare handler om, hvor pengene skal komme fra. Hvor skal alle de mennesker til alle de offentlige job komme fra?

I forvejen skriger dele af erhvervslivet på arbejdskraft. Der bliver flere ældre og flere børn, men hvad med alle dem i midten af livet, som skal bruges til alle de her velfærdsløfter? Løber vi ikke snart tør for varme hænder, hvis der også er nogen, der skal lave andre ting end velfærd? Selv om politikerne så afsætter flere penge til alle velfærdsløfterne og får regnestykkerne til at gå op.

Forrige artikel Det går skide godt i Ringkøbing, alligevel mangler kommunen penge Det går skide godt i Ringkøbing, alligevel mangler kommunen penge Næste artikel Valgkampens milliarder rækker kun til historisk lav vækst på velfærden Valgkampens milliarder rækker kun til historisk lav vækst på velfærden