Vallensbæk-direktør: Sagen stopper ikke her

VALLENSBÆK: Onsdag besluttede Vallensbæk byråd at fyre kommunaldirektør Bjarke Steen Johansen, der anklager sin egen borgmester for magtmisbrug og nepotisme. Men sagen slutter bestemt ikke af den grund, siger han.
Foto: vallensbaek.dk
Kasper Frandsen

Det er lykkedes for borgmesteren at få tiltet det hele, så det nærmest er ham, der fremstår som den forurettede. Jeg føler mere eller mindre, jeg skal afskediges, fordi jeg ikke vil medvirke til ting, der ikke er efter bogen.

Bjarke Steen Johansen
Tidligere kommunaldirektør i Vallensbæk Kommune

Den nu tidligere kommunaldirektør i Vallensbæk Kommune Bjarke Steen Johansen giver ikke op og vil fortsætte sin kamp for en almindelig fratrædelsesordning.

Efter anklager mod borgmester i Vallensbæk Kommune Henrik Rasmussen (K) om magtmisbrug og nepotisme modtog Bjarke Steen Johansen ellers i dag - fredag den 30. november - de officielle papirer på sin afskedigelse fra Vallensbæk Kommune.

Det er Bjarke Steen Johansen både "ked af det og skuffet over".

"Sagen slutter bestemt ikke her. Jeg havde et møde i går aftes med Djøf, en repræsentant fra Kommunaldirektørforeningen og min advokat for at finde ud af, hvordan vi følger op på min afskedigelse," siger han til Altinget.dk og fortsætter:

"Men jeg har først i dag fået min officielle afskedigelse, og den skal lige dissekeres, før vi tager stilling til, hvordan vi går videre. Sagen er fortsat i Statsforvaltningen, men det kan tage nogen tid. Det kan vi næppe vente på."

Vallensbæk-sagen kom frem i offentligheden i slutningen af september, efter at Altinget.dk havde fået aktindsigt i et brev fra Bjarke Steen Johansen, der indeholder anklagerne mod Henrik Rasmussen.

For langt fra hinanden
Onsdag den 28. november, godt to måneder senere, blev kommunalbestyrelsen så enige om at fyre Bjarke Steen Johansen, der ifølge kommunen har begået "grov misligeholdelse" af sit job som kommunaldirektør.

Hvad havde du håbet, Vallensbæk Kommune havde valgt at gøre i stedet for at fyre dig?

"Jeg havde håbet, man kunne blive enig om en almindelig fratrædelsesordning. Som samarbejdet har udviklet sig, var der ikke basis for at fortsætte. Vi ser meget forskelligt på, hvordan tingene skal håndteres. Det her handler også om nogle mere principielle ting i forhold til samarbejdet mellem direktører og borgmestre. Det handler om beskyttelse af embedsmænd."

Holder du forsat fast i, at borgmesteren har begået ulovligheder?

"Naturligvis holder jeg fast i min redegørelse. Den er udtryk for det, jeg har oplevet"

Hvorfor er rapporten fra KL kommet frem til en anden konklusion?

"Man får svar, som man spørger. KL's undersøgelse er et partsindlæg, der er købt og betalt af kommunen. Endda med en inhabil leder. Så det giver vi ikke så meget for. Det er klart, at den har afdækket nogle ting," siger han og fortsætter: 

"Jeg nævner en række personer i min redegørelse, men dem, som KL interviewer i undersøgelsen, har jo ikke kendt hele historien, men kun brudstykker - for de har jo ikke været i enerum med borgmesteren. KL's undersøgelse tilter også. Hvor min redegørelse handler om forsøg på ulovligheder, handler KL's undersøgelse om, der er begået ulovligheder."

Er der begået ulovligheder?

"Det må vi hellere vente med at konstatere til, at nogen stadsfæster det."

Men du mener, at der er blevet gjort ulovligheder?

"Jeg mener i al væsentlighed det, jeg skriver i redegørelsen, om at der er gjort forsøg på ulovligheder og forsøg på at presse administrationen - primært mig - til at gå til grænserne. Jeg synes ikke, det er rimeligt at blive presset derud og være den, der forsvarer at gøre tingene lovligt."

Hvad tror du, Statsforvaltningen kommer frem til?

"Det er for tidligt at sige. Men det er klart, at vi nu overvejer de videre skridt. Men jeg kan love så meget, at vi ikke venter i flere måneder.

Borgmester fil tiltet sagen
Hvordan har du haft det med sagen?

"Den har jeg det skidt med. Det er lykkedes for borgmesteren at få tiltet det hele, så det nærmest er ham, der fremstår som den forurettede. Jeg føler mere eller mindre, jeg skal afskediges, fordi jeg ikke vil medvirke til ting, der ikke er efter bogen. Det er helt urimeligt og en besynderlig udlægning af begrebet grov misligeholdelse. Jeg føler, at jeg har gjort alt, hvad jeg kunne, for at mit hverv ikke skulle misligeholdes."

Hvordan vil du beskrive dit forhold til Henrik Rasmussen, op til du skrev din redegørelse til Tilsynet?

"Det eskalerede fra februar og marts i år, hvor jeg oplevede, at han blev mere og mere aggressiv i sin fremtoning, ikke ville lytte og var enerådig. Indtil da har vi da ellers haft et okay forhold. Det er klart, at vi er forskellige, og han er meget anderledes fra den tidligere borgmester, men det har han selvfølgelig lov til at være," siger han og fortsætter:

"Henrik er ikke nogen forbryder og besjælet af at begå ulovligheder. Han har bare så meget fart på og fylder så meget, at han kommer til at løbe for stærkt. Og når jeg så ikke længere oplever, at han vil lytte, så jeg må trække i håndbremsen."

Tilsynet er i gang med at undersøge sagen, hvor Bjarke Steen Johansen og den tidligere tekniske direktør Lars Christensen har afgivet vidneforklaring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring

0:000:00