Vestager har genrejst Økonomiministeriet

MAGT: De Radikales leder, Margrethe Vestager, har i den grad sat sit præg på den økonomiske politik. En del af hendes strategi har været at få genskabt et stærkt Økonomiministerium under sig.
Radikale og Margrethe Vestager har satset hårdt på at få et stærkt Økonomiministerium.
Radikale og Margrethe Vestager har satset hårdt på at få et stærkt Økonomiministerium.Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Margrethe Vestager bliver i medierne ofte beskrevet som regeringens reelle leder. Hun er også nummer et på listen over de mest magtfulde ministre i Altinget.dks magtanalyse.

Der er to primære årsager til Vestagers førsteplads. Den ene er hendes position som partileder i regeringens nøgleparti, de Radikale, som fik styrket dets position kraftigt ved valget. Men hun er også nummer et på listen i kraft af sin store indflydelse på og kontrol med den økonomiske politik.

Del af radikal masterplan
Som del af en radikal masterplan har hun genskabt et stærkt Økonomiministerium under sin ledelse. Præcis som det var tilfældet under Nyrup i 1990'erne, hvor den radikale partileder Marianne Jelved var en magtfuld økonomiminister.

For De Radikale har det været afgørende at få et stærkt Økonomiministerium, så det ikke kun er et parti, der sidder på den økonomiske magt. Man ville under ingen omstændigheder lade Socialdemokraterne slippe af sted med samme manøvre, som Venstre lavede i 2001.

Dengang nedlagde Fogh reelt Økonomiministeriet, fordi alle de væsentlige funktioner blev flyttet over i Finansministeriet, som kom under Venstres kontrol. Den officielle forklaring var og er, at det er bedst at samle det faglige og politiske ansvar for den økonomiske politik et sted.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00