Vismænd i ny rapport: Ældrebyrden er overvurderet

ØKONOMI: Sundhedsudgifterne til det stigende antal ældre bliver mindre end antaget, vurderer de økonomiske vismænd i ny rapport, hvor de bruger andre beregninger end Finansministeriet. Regionerne er skeptiske.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Sund aldring er jo ikke noget biologisk begreb, det er et økonomisk begreb.

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi
Fakta
De Økonomiske Råds nye rapport indeholder både en gennemgang af den aktuelle situation og den langsigtede finanspolitiske holdbarhed. Den sidste er ændret, blandt andet som følge af at vismændene beregner effekten af fænomenet sund aldring på en ny måde. Dermed bliver effekten mærkbart større. 

Det var noget af en sundhedspolitisk bombe, de økonomiske vismænd havde med, da de tirsdag fremlagde deres nye analyse af den langsigtede finanspolitiske holdbarhed.

Rapportens fremskrivning af de sundhedsudgifter, der knytter sig til et stigende antal ældre, er nemlig langt mere optimistisk end hidtidige fremskrivninger.

Med andre ord vurderer vismændene, at udgifterne til et stigende antal ældres behandling og pleje bliver mindre end antaget af dem selv – og mindre end Finansministeriet regner med.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00