Lisbeth Knudsen: Tænk DR helt forfra

KLUMME: Et forslag om at skære en fjerdedel af DR's budget er et forkert sted at starte, selv om målet godt kan være et mindre DR. Start med at tænke DR's rolle helt forfra, prioriter kerneopgaverne, og tænk det sammen med et nyt medie-paradigme i Danmark, skriver Lisbeth Knudsen. 

Foto: Erik Refner/Scanpix
Lisbeth Knudsen

Jeg er ikke sikker på, at DF har ramt det rigtige tal, og heller ikke på, at de har ramt de rigtige spareforslag, men de har i hvert fald ramt det behov, at DR bør nytænkes.

Lisbeth Knudsen

Jagten på et digitalt publikum og de unge brugere er blevet til en alt for tabloid version af DR's nyhedsudbud på nettet med gratis adgang.

Lisbeth Knudsen

Så er brandalarmen udløst i Ørestadens fire ikoniske DR-bygninger. Kampen om DR's fremtid er gået i gang for fuld udblæsning med Dansk Folkepartis forslag om at skære DR's budget med 25 procent og kulturministerens bebudede udspil på medieområdet her i efteråret. Også med en dagsorden om at DR som helhed skal fylde mindre, at provinsen skal fylde mere i sendefladen, og at der skal være mere plads til de private medier.

DR's defensorhold internt og eksternt har skruet sig op til, at demokratiet nærmest er truet, hvis man rører ved DR's bevilling, og at amerikanske, kommercielle tilstande er på vej ind på det danske tv-marked, hvis DR ikke får mulighed for at levere den samme kvalitet, mangfoldighed og volumen som nu. Udfordrerne kritiserer DR for at være for stor og dominerende, for selvfed og for tonedøv over for medielandskabets dramatiske forandring og de private mediers alvorlige overlevelseskamp.

Internationale spillere er de store skurke
Alle er enige om, at Google og Facebook, YouTube, Netflix, HBO og andre internationale spillere, der suger annoncekroner og abonnementspenge ud af det danske marked, er de store skurke. Men dem kan vi ikke standse eller gøre noget ved.

0:000:00