Aller taber Se og Hør-sag i Højesteret

KORT NYT: Højesteret har afgjort, at politiet kan få adgang til materiale beslaglagt i forbindelse med efterforskningen af Se og Hør-sagen. "Kildebeskyttelse måtte vige for hensynet til opklaring af de strafbare forhold," lyder det.

Anne Justesen

Aller Media har torsdag i Højesteret tabt sagen til anklagemyndigheden om politiets efterforskning i Se og Hør-sagen.

Højesteret har således stadfæstet landsrettens kendelse. 

Afgørelsen betyder, at Københavns Vestegns Politi, som efterforsker Se- og Hør-sagen, får lov til at se det materiale, som er beslaglagt på Aller Media i forbindelse med Se og Hør-sagen. Politiet kan dermed få indblik i journalisters korrespondance med kilder, som ellers har udtalt sig under kildebeskyttelse.

"Efter de konkrete omstændigheder i sagen, herunder karakteren af de strafbare forhold og beslaglæggelsernes betydning for muligheden for opklaringen af disse forhold samt den manglende samfundsmæssige betydning af oplysningerne om de kendte personers privatliv, fastslog Højesteret, at hensynet til kildebeskyttelse måtte vige for hensynet til opklaring af de strafbare forhold. Beslaglæggelserne var derfor i overensstemmelse med både retsplejeloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention," lyder det i en pressemeddelelse på Højesterets website. 

Aller uenige i afgørelsen
Aller Media mener, at Højesterets afgørelse ikke i tilstrækkelig grad har taget hensyn til kildebeskyttelsen og er uenige i rettens afgørelse i sagen. 

"Aller Media mener ikke, at der kan skelnes mellem hvorvidt fortrolig information er givet til at tilvejebringe underholdende journalistik eller til journalistik, der har en samfundsmæssig karakter. Mange medier bringer begge typer af indhold, der er ingen klare grænser, det vil ikke fungere i praksis og det kan ende i smagsdommeri, som medierne i Danmark på ingen måde kan acceptere," skriver Aller i en pressemeddelelse. 

DJ: Dybt problematisk
Dansk Journalistforbunds næstformand Lars Werge siger om afgørelsen i en pressemeddelelse: 

"Databeskyttelse og kildebeskyttelse hænger sammen, og vores kildebeskyttelse har Højesteret i dag tilsidesat. Det, synes jeg, er dybt problematisk," siger han og fortsætter:

"Det er et slag mod den journalistiske kildebeskyttelse og et af vi journalisters vigtigste redskaber. Når vi taler med vores kilder, skal vi kunne give dem sikkerhed for, at myndighederne ikke læser over skulderen. Og medierne skal være sikre på, at den research og de kilder, de har, ikke bliver eksponeret."

Læs hele Højesterets kendelse her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00