Debat

Alternativet: Investeringer i biblioteker udvider fællesskabets rum

DEBAT: Flere besøger landets biblioteker. Det vidner om, at danskerne gerne vil fællesskabet, mener Franciska Rosenkilde (ALT).

Biblioteket er også et socialt rum, hvor vi kan mødes med studiegruppen, snakkeklubben eller lektiehjælperen, skriver Franciska Rosenkilde.
Biblioteket er også et socialt rum, hvor vi kan mødes med studiegruppen, snakkeklubben eller lektiehjælperen, skriver Franciska Rosenkilde.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Franciska Rosenkilde (ALT)
Kultur- og fritidsborgmester, København

I en tid, hvor de fleste har mindst én skærm at fordybe sig i og tusind muligheder for at zappe rundt mellem diverse såkaldt sociale platforme, er det slående, at bibliotekerne med deres tårnhøje reoler og deres lokaler bygget til fordybelse i dén grad taler til os.

Opbakningen til bibliotekerne er enorm. Alene i årets første kvartal i år var 43 procent af danskerne forbi deres lokale bibliotek. 

En opbakning, der står i skarp kontrast til Henrik Sass Larsens (S) bredside imod den ifølge ham ikke-folkelige kultur, som blandt andet består af "biblioteker, hvor der snart ikke kommer nogen mere" tidligere på året.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En udtalelse, der faldt i radioprogrammet 'Slotsholmen på P1'.

Frirum fra susende verden udenfor
Som kultur- og fritidsborgmester og ikke mindst som borger i København forstår jeg bibliotekernes store popularitet. 

Biblioteket er efterhånden et af de få rum i vores samfund, hvor titler ikke er afgørende. Det er et sted, hvor direktøren og den arbejdssøgende rækker ud efter den samme bog.

Franciska Rosenkilde (ALT)
Kultur- og fritidsborgmester, København

For biblioteket kan noget særligt. Biblioteket giver os mulighed for at lade skuldrene sænkes, mens verden udenfor suser forbi.

Og biblioteket tilbyder mange andre kulturelle oplevelser end alene udlån af fysiske bøger. 

Udlånet af e-bøger og lydbøger vokser således, og ifølge kulturvaneundersøgelsen brugte 28 procent af befolkningen i årets første kvartal bibliotekets digitale tjenester som eReolen, Filmstriben eller bibliotekernes hjemmesider. 

Der er altså rift om de produkter, som bibliotekerne leverer. Samtidig er folkebiblioteket et rum, der samler os.

Biblioteket er efterhånden et af de få rum i vores samfund, hvor titler ikke er afgørende. Det er et sted, hvor direktøren og den arbejdssøgende rækker ud efter den samme bog. Og hvor alle uanset baggrund kan komme og udforske nye universer.

Læs også

Biblioteker samler os
Da jeg for nylig kom forbi det nyåbnede Nørrebro Bibliotek, var det også på mange måder en social oplevelse. 

Uden for biblioteket havde en flok skatere slået lejr, mens både børn og voksne havde fundet vej til de nyligt renoverede haller indenfor. Det bekræftede for mig, at det netop er noget af det, som biblioteket også kan: samle os.

Som mennesker har vi brug for fordybelse. Kloge hoveder siger, at vores hjerner ligefrem tager skade, hvis vi hele tiden zapper rundt og aldrig lader os opsluge af en dyb samtale, en fokuseret tankerække – eller en tyk bog.

Samtidig er vi netop mennesker – og ikke øde øer. Vi er noget i kraft af hinanden. Og også her kan biblioteket noget særligt. 

For på biblioteket kan vi mødes med studiegruppen, snakkeklubben, lektiehjælperen. Og her kan vi tage børnene med ind i en verden, der rækker ud over os selv. En ikke helt uvæsentlig læring.

I næste uge indvier vi officielt det nyåbnede Nørrebro Bibliotek på Den Røde Plads på Nørrebro. Lokalt bliver det en festdag. 

Og i helikopterperspektiv er det stort, for med enhver investering i folkebibliotekerne udvider vi det afsindigt fine, som bibliotekerne er. Fællesskabets stærke rum.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00