Bred enighed i Folketinget om ny 'sprogskat'

MEDIER: Regeringen vil med et nyt lovforslag lukke et hul i momslovgivningen, som hidtil har gjort det billigere for danske udgivere at få trykt magasiner i udlandet. Udgiverne raser, men skatteministeren har bred opbakning til sit forslag.

Foto: Pressefoto, Bonnier
Marie Dissing Sandahl

Vi forventer ikke, at vi ser en nævneværdig konsekvens for de dansksprogede magasiner i den her sammenhæng.
Det, man måske derimod godt kunne forestille sig, var, at nogle af de magasiner, der hidtil har været udgivet på dansk og er blevet produceret i et ikke-EU-land og sendt til Danmark, i fremtiden vil blive produceret og trykt i Danmark og distribueret ad den vej.

Benny Engelbrecht (S)
Skatteminister

Får danske udgivere trykt sine dansksprogede magasiner i et land uden for EU og sendt til danske abonnenter, undgår de i dag at betale moms. Det hul i momslovgivningen har politikerne længe ønsket at lukke, og i tirsdags fremlagde skatteminister Benny Engelbrecht (S) et lovforlag, der for fremtiden lægger importmoms på dansksprogede magasiner trykt i et land uden for EU.

”Udgiverne har i mange år udnyttet bagatelgrænsen i momsreglerne, og som reglerne er nu, giver vi en momsfordel til udenlandske trykkerier. Det vil i fremtiden, og det har allerede kostet danske arbejdspladser,” lød det fra ministeren under 1. behandlingen i Folketinget.

Typisk er det trykkerier i Norge eller Schweiz, som har udkonkurreret de danske trykkerier, og siden 2005 er omkring 500 danske arbejdspladser forsvundet i trykkeribranchen, har Grafisk Arbejdsgiverforening tidligere anslået.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00