Bredt flertal indgår aftale om coronastøtte til Mediedanmark

CORONAHJÆLP: Efter hård kritik fra flere partier har kulturminister Joy Mogensen (S) nu landet en bred medieaftale, der kompenserer medierne for coronakrisen. ”Det var en helt anden minister, vi så i dag,” siger Jens Rohde.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-SchlegelEmma Qvirin Holst

Kulturminister Joy Mogensen (S) kan onsdag aften præsentere en bred aftale om støtte til de medievirksomheder, som har lidt økonomisk tab på grund af coronakrisen.

Alle partier undtagen Nye Borgerlige og Liberal Alliance står bag aftalen.

”De danske medier er en hjørnesten i vores demokrati. Særligt i denne tid er det vigtigt, at vi har kritiske medier, der kan levere troværdige informationer og behandle de store udfordringer, vi står med. Men medierne har mistet annonceindtægter på grund af coronakrisen, der har lukket store dele af Danmark ned,” siger ministeren i en pressemeddelelse.

Kompensation til alle medietyper
Aftalen betyder, at alle medievirksomheder med et omsætningstab på mellem 30 og 50 procent kompenseres for 60 procent af det tabte, mens virksomheder med et omsætningstab på over 50 procent kompenseres med 80 procent af tabt fortjeneste.

Der er ikke sat noget økonomisk loft på hjælpepakkens omfang i kroner og øre, men det skønnes at løbe op i cirka 180 millioner kroner.

Beløbet er betydeligt større end de 12,5 millioner kroner, som kulturminister Joy Mogensens havde med til første forhandlingsmøde, som Folketingets øvrige partier udvandrede fra i protest mandag eftermiddag.

Samtidig er alle medieplatforme ligestillede i aftalen, hvilket også er anderledes end regeringens oprindelige oplæg, hvor der kun var afsat penge til lokale og regionale medier.

"En helt anden kulturminister"
De Radikales medieordfører, Jens Rohde, har flere gange i løbet af ugen kritiseret kulturminister Joy Mogensen i skarpe vendinger for ikke at tage forhandlingerne alvorligt. Her til aften er han omvendt tilfreds med både aftalens indhold og ministerens håndtering. 

"Det var en helt anden kulturminister, vi så i dag. Hun var myndig og havde styr på både form og indhold. Stemningen og humøret var bedre, vi forsøgte at nå hinanden, og den frustration, der har været under hele forløbet, var der ikke længere. Det var helt anderledes," forklarer Jens Rohde. 

Han håber nu, at hjælpepakken kan være et solidt fundament til at sikre både mediers overlevelse og journalistiske arbejdspladser.

"Jeg håber, at medierne ser denne her hjælpepakke som et solidt fundament til at sikre både titler og journalistiske arbejdspladser. Og at man udviser det samfundssind ikke at lukke journalistiske arbejdspladser for at konsolidere sig i ly af coronakrisen," siger Jens Rohde.

Akut behov for hjælp til medierne
Folketingets næststørste parti, Venstre, glæder sig også over den nye aftale, som partiets medieordfører, Britt Bager, betegner som “fornuftig”. 

“Man kan se på det, der sker i Herning og Helsingør i øjeblikket, at der er en krisesituation, og det er akut, at vi får hjulpet medierne,” siger ordføreren med henvisning til lokale medier, der er lukningstruede på grund af manglende annonceindtægter under coronakrisen. 

Ligesom Jens Rohde har Britt Bager også langet ud efter Joy Mogensens evner som forhandlingsleder. Men i dag har hun også ros til kulturministeren: 

“Vi endte noget bedre, end vi startede. Jeg vil gerne rose ministeren for at have fået 180 millioner kroner, for det var nødvendigt. Det er aldrig nemt at få 180 millioner ud af en finansminister, så det er godt kæmpet,” siger hun. 

Der er ligeledes rosende ord til Joy Mogensen for dagens forhandlinger fra Konservatives medieordfører, Birgitte Bergman, der også er glad for, at det lykkedes for partierne at lave en aftale med en markant større pose penge, end regeringen lagde op til. Især er den konservative ordfører glad for den trappemodel, som den økonomiske hjælpepakke indeholder: 

"Den sikrer, at de mest økonomisk ramte på annonceindtægter får mest hjælp," siger Birgitte Bergman. 

Ingen forbud mod aktieudbytte
Der kommer ikke et specifikt krav til medierne om, at de ikke må bruge kompensationen til at udbetale til aktionærer. Det var ellers et klart ønske fra Enhedslisten.

"Det er ikke i orden, at skatteyderne skal bevilge penge til medier, som i øjeblikket fyrer folk og sætter deres medarbejdere ned i løn, og som så efterfølgende har mulighed for at udbetale overskud til deres aktionærer. Derfor vil vi tage det op i de kommende medieforhandlinger, så vi kan sikre, at mediestøtte ikke forvandles til aktionærstøtte," siger medieordfører Søren Søndergaard (EL), der dog har fået "forsigtig opfordring" til ikke at gøre det skrevet ind i aftalen.

Liberal Alliance og Nye Borgerlige kunne som de eneste to partier i Folketinget ikke acceptere indholdet af hjælpepakken og står derfor ikke bag den brede aftale.

Ifølge Nye Borgerliges kulturordfører, Lars Boje Mathiesen, er der tre årsager til, at partiet ikke kan se sig selv i aftalen: 

"Det er ikke rimeligt, at medierne skal stilles bedre end andre private virksomheder. Aftalen indeholder en dækning af tab, mens andre virksomheder kun får dækket udgifter. Derudover er der ikke tilstrækkelig kontrol med de midler, der skal deles ud, og endelig har der ikke været et krav om tilbagebetaling," siger Lars Boje Mathiesen. 

Aftalen kræver også, at medierne skal være tilmeldt Pressenævnet, hvis de skal modtage hjælp. Det er ikke en af hovedårsagerne til, at partiet ikke er med i aftalen, men det er også noget, som Lars Boje Mathiesen undrer sig over.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Bergman

Fhv. MF (K)
Bachelor of International Branding & Communication, Copenhagen Business Academy, bestyrelsesuddannelsen, CBS

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00