Debat

Copenhagen Pride: Kampen for vores rettigheder er særligt dansk

DEBAT: Den danske LGBTQ-bevægelses kamp for lige rettigheder er en særlig dansk fortælling og bør derfor få en plads i Bertel Haarders (V) Danmarkskanon, skriver Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride.

Den danske LGBTQ-bevægelses kamp for lige rettigheder skal med i Bertel Haarders (V) Danmarkskanon, skriver Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride.
Den danske LGBTQ-bevægelses kamp for lige rettigheder skal med i Bertel Haarders (V) Danmarkskanon, skriver Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride.Foto: Scanpix / Sophia Juliane Lydolph
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Henriksen
Formand for Copenhagen Pride

LGBTQ-rettigheder er menneskerettigheder, og LGBTQ-kampen er global. Men begge er også unikt danske fortællinger.

Vel kæmper vi i Copenhagen Pride og i de andre danske LGBTQ-organisationer en global kamp for rettigheder og mod diskrimination, men samtidig har vi i Danmark erfaringer fra denne kamp, som er særegne for os.

I kølvandet på kulturministerens lancering af en Danmarkskanon har diskussionen bølget i medierne om, hvorvidt der overhovedet er noget, der kan kaldes unikke danske værdier, eller om de værdier, vi diskuterer, når vi taler om det særligt danske er nogle, som alle andre, dersom adspurgt, ville tilslutte sig i samme mål, og at disse derfor er universelle.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fra søsætningen af projektet har Copenhagen Pride meldt sig under de kulturministerielle faner for at sikre, at den særlige fortælling, der er LGBTQ-miljøets i dansk historie, indlemmes i kanonen. For der er faktisk særlige greb eller måder at løse udfordringer om diskrimination på, som er særlige for os i Danmark og særegne for LGBTQ-bevægelsen. Og som kan tjene som eksempler til efterfølgelse.

LGBTQ-kampen har bidraget til hele samfundet
Det er vigtigt for os, at nu- og eftertiden besinder sig på, at LGBTQ-kampen har ydet et væsentligt bidrag til hele det danske samfund.

Der er faktisk særlige greb eller måder at løse udfordringer om diskrimination på, som er særlige for os i Danmark og særegne for LGBTQ-bevægelsen.

Lars Henriksen
Formand for Copenhagen Pride

Vi er en del af de folkelige bevægelsers historie i Danmark. Den historie, hvor fællesskab gør stærk. Ikke en folkebevægelse i gængs forstand, men snarere en folkerejsning. Jeg kan ikke finde andet eksempel i Danmark på, at en befolkningsgruppe på lignende vis har løftet sig selv ud af diskrimination, forbud, statslige tvangsovergreb, stigmatisering, usynlighed og forfølgelse og ind i en positiv fortælling om styrke, sammenhold, involvering i samfundet og ligeværd.

LGBTQ-bevægelsen har i Danmark grundlæggende omskabt levevilkårene for en befolkningsgruppe, som tæller op mod 10 procent af alle danskere og hevet os selv af det skjul, vi var tvunget ind i. I dag arbejder vi på at fjerne de sidste reminiscenser af forskelsbehandling og diskrimination i Danmark og på at løfte samme rettigheder for vore brødre, søstre og de, der er i mellem over hele kloden.

Vores optagelse i kanonen skal erindre os om den proaktive rolle, Danmark har haft på menneskerettighedsspørgsmål, som LGBTQ-rettigheder er, så det bliver en vedvarende del af vores nationale selvforståelse.

Rettigheder skal ikke tages for givet
Vi skal benytte det til at forstå, at åbenheden, som LGBTQ-personer i dag lever med, er en tilkæmpet åbenhed. Resultatet af konstant pres og personlige afsavn over en 70 år lang periode. Aktivister har mistet venner og familie, er blevet fyret fra deres arbejdspladser og er blevet sat ud af deres hjem. Men vedholdende pres kombineret med tidlig vilje til at indføre mindre diskriminerende og mere LGBTQ-inkluderende lovgivning har flyttet holdninger i befolkningen.

Det er altså også historien om, at politisk mod til forandringer kan skabe forandringer. Her – og ude

I 1989 fik par af samme køn i Danmark, som det første land i verden, mulighed for at registrere deres partnerskab. Siden har Danmark flere gange været spydspids, når det gjaldt lovgivning - med holdningsskred i verden til følge.

Den historie er afgørende i en værdibaseret kanon, for den viser, hvad vilje til at forstå andre, alliere sig med dem og sætte sig ind i deres liv og udfordringer betyder for en bevægelse.

Til inspiration i en tid, vores tid, hvor Danmark ikke længere, rent selvfølgeligt, tager førersædet i dette spørgsmål, men ofte bagstræberisk lader sig trække med.

Vi skal fortælle historien om sejrene - og om modstanden. Vi skal fortælle om de modige enkeltpersoner, som, med store personlige ofre til følge, gik vejen, og om det samfund, som endnu i dag hverken understøtter LGBTQ-bevægelsen, organisationerne eller historiefortællingen med en krone. Det er de frivilliges, de unavngivnes, de trodsiges, ugræssets kamp, vi skal fortælle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00