DF vil have fjernet historieafsnit fra DR's hjemmeside

PUBLIC SERVICE: Efter kritik fra både højrefløjen og en række historikere opfordrer Dansk Folkeparti DR til at fjerne det sidste afsnit af dokumentarserien Historien om Danmark fra hjemmesiden. “Vi vil ikke pille det af,” lyder svaret.

Lars Mikkelsen i et af dokumentarseriens tidlige afsnit, før "Historien om Danmark" blev kontroversiel.
Lars Mikkelsen i et af dokumentarseriens tidlige afsnit, før "Historien om Danmark" blev kontroversiel.Foto: DR Presse
Peter Pagh-SchlegelDaniel Bue Lauritzen

Finaleafsnittet af DR’s store public service-satsning, dokumentarserien Historien om Danmark, har siden weekenden fået en hård modtagelse fra både højrefløjspolitikere og en række historikere.

Opfordringen kommer på tidspunkt, hvor DR er meget følsom. Uanfægtet, at de rent juridisk ikke bør føle sig pressede til at følge politiske opfordringer.

Vibeke Borberg
Mediejurist, DMJX

Nu går europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) skridtet videre og opfordrer direkte Danmarks Radio til at fjerne det sidste afsnit af dokumentarserien fra DR’s hjemmeside.

”DR bør tage den meget massive kritik til efterretning og fjerne afsnittet fra hjemmesiden,” siger Morten Messerschmidt, der oplyser, at han taler på vegne af partiet.

Allerede morgenen efter, at afsnittet løb over skærmen, kaldte partiets næstformand, Søren Espersen, DR’s skildring af besættelsestiden og modstandskampen for ”venstresnoet propaganda” og meldte om, at det kunne få konsekvenser i forbindelse med næste års forhandlinger om et nyt medieforlig.

Messerschmidt: Regulær historieforfalskning
Lignende bevæggrunde ligger bag opfordringen, som Morten Messerschmidt først ytrede på sin Facebook-profil tirsdag eftermiddag.

”Der er relativt bred enighed om, at det sidste afsnit af Historien om Danmark er regulær historieforfalskning. Det meget ensidige fokus på venstrefløjens meritter under besættelsen og den kolde krig er meget langt fra virkeligheden,” siger han og problematiserer igen, at der ”slet ikke bliver nævnt nogen borgerlige frihedskæmpere”.

”Besættelsestiden fylder rigtig meget i folkeskolen og gymnasiet. I takt med at unge mennesker tilsyneladende enten ikke gider eller kan læse længere, er det gennem tv-mediet, at man tilegner sig viden. Jeg tror, at de her udsendelser vil blive brugt vidt og bredt både i den egentlige undervisning, men også af studerende, der vil have et overblik over danmarkshistorien,” siger han.

Mediejurist: DR er i et sårbart øjeblik
Rent juridisk kan politikerne ikke kræve, at DR fjerner redaktionelt materiale fra dets hjemmeside, men alligevel kan det være med til at lægge et yderligt pres på public service-kanalen, påpeger mediejurist Vibeke Borberg fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Umiddelbart kan politikerne råbe og skrige så meget de vil. DR bestemmer stadig selv, hvad de gør. Men når det er sagt, så kommer opfordringen på et tidspunkt, hvor DR er meget følsom. Uanfægtet, at de rent juridisk ikke bør føle sig pressede til at følge politiske opfordringer,” siger hun og uddyber:

”Dels fordi der har været en kritik på det seneste. Men også, fordi der snart skal forhandles et medieforlig, hvor DF blandt andet kræver, at DR bliver skåret med 25 procent. Så DR har en åbenbar interesse i ikke at blive uvenner med de politikere, som skal til at forhandle medieforliget,” siger Vibeke Borberg.

Balancerer på et tveægget sværd
Hun mener, at DR skal overveje nøje, hvad de gør nu.

”Det er et tveægget sværd, de skal balancere på. For på den ene side skal de levere det, som politikerne forventer af et statsligt medie, og på den anden side skal de bevare deres uafhængighed, som er forudsætningen for, at vi kan kalde dem public service," siger Vibeke Borberg.

DR: Vi piller det ikke ned
DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen, garanterer, at afsnittet ikke vil blive taget ned fra hjemmesiden.

”Vi har ikke været tydelige nok i de borgerliges indflydelse på den udvikling, vi skildrer i sidste afsnit. Men afsnittet indgår som en samlet helhed i en stor serie, og vi kommer ikke til at pille det af,” siger hun.

Og selvom hun ikke ønsker at følge opfordringen fra DF, byder hun kritikken velkommen.

”DF har taget del i hele debatten om denne her serie, og debat om vores historie har også været noget af det, vi ønsker. Vi vil gerne deltage i den debat, og derfor rydder vi også hele fladen på P1 mandag for at diskutere det med en række historikere fra forskellige sider,” siger Tine Smedegaard Andersen, der godt mener, at man kan lytte til kritikken, uden at det svarer til, at DR bukker under for et politisk pres.

”Når vi lytter til kritik, er det knæfald. Og når vi ikke gør det, er vi tonedøve. Sådan er det i sagens natur at være en toneangivende kulturinstitution. Det vigtige er, at vi gør det, vi finder rigtigt,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Tine Smedegaard Andersen

Vicedirektør, Nationalmuseet
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991)

Vibeke Borberg

Områdechef, forskning og viden, docent, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, advokat, formand, Medienævnet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1995), ph.d. (Syddansk Uni. 2011)

0:000:00