DF: Verden vil grine ad os, hvis vi ikke redder vikingeskibene

Alex Ahrendtsen (DF) 3. marts 2017.

TV: Arkitekter med tunnelsyn har fået for meget magt, når de kan spænde ben for at nedrive det betonmuseum i Roskilde, der huser vores kulturarv fra vikingetiden. Det mener Alex Ahrendtsen (DF). *(Rettet efter udgivelse.)

DF vil med et nyt lovforslag give kulturministeren mulighed for at nedrive fredede bygningsværker, der indeholder samlinger af kulturarv.

Lovforslaget skal sikre, at vikingeskibene i Roskilde bliver reddet, lyder det.

"Der er hensyn til bygninger, og så der hensyn til det, der er inde i bygningerne. Og de 1000 år gamle vikingeskibe er vigtigere for os end en fredet betonhal fra 60'erne," lyder det fra kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF).

De er ligeglade med vikingeskibene
Baggrunden for DF's lovforslag er, at vikingeskibene i dag befinder sig i Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der blev opført i 1969 og siden 1997 har været fredet. Fredningen betyder, at museet ikke må blive renoveret, selvom museet grundet vandskader efter flere storme trænger til en gennemgribende renovering.

Det er Det Særlige Bygningssyn, der har afvist at indstille til, at museet kan blive affredet. *(Rettet efter udgivelse) 

Den afvisning huer ikke DF.

"Det irriterer mig. De kigger kun på bygningen og er fuldstændig ligeglade med vikingeskibene," siger han.

Kun bygninger opført efter 1. verdenskrig
Forslaget om at gøre det lettere at nedrive fredede bygninger gælder kun bygninger opført efter 1. verdenskrig. Hvorfor det lige er der, linjen skal gå, har Alex Ahrendtsen et klart svar på.

"Efter 1. verdenskrig har der været en del skrækkelige bygninger, der ikke har været særligt hensigtsmæssige," siger han.

Alex Ahrendtsen håber på, at regeringen vil bakke op om lovforslaget. For der skal handles hurtigt, hvis vikingeskibene skal reddes, siger han.

"Vi har travlt, der kan komme en storm når som helst, så er vikingeskibene ødelagt, og vi vil blive til grin i hele verdenen, hvis vi ikke har reddet dem," lyder det.

Se hele interviewet i klippet ovenfor. 

* Artiklen er rettet efter udgivelse: Det fremgik tidligere, at det særlige bygningstilsyn havde afvist, at museet kunne blive renoveret, imens det, der var tale om, var, at Det særlige Bygningstilsyn havde afvist at indstille til, at museet skulle affredes, hvilket ville bane vejen for den renovering, som Alex Ahrendtsen ønsker. Den endelige beslutningskompetence ligger hos kulturministeren. Altinget beklager fejlen.

Læs kulturministerens samrådssvar om problemstillingen fra januar 2017 her. 

Forrige artikel Ulrik Haagerup stopper i DR Ulrik Haagerup stopper i DR Næste artikel Professor: Wonderful Copenhagen er en huskekage til alle fondsbestyrelser Professor: Wonderful Copenhagen er en huskekage til alle fondsbestyrelser