Om  
Anders Kirkegaard

Dødsfald: Billedkunstner Anders Kirkegaard (78)

Maleren Anders Kirkegaard, Hundested, er død, 78 år gammel. Han efterlader sig et stort bidrag til dansk samtidskunst. Begraves 4. juli 2024.

Altertavlen til Sct. Nicolai Kirke i Anders Kirkegaards barndomsby Vejle blev afsløret i 2021. Her set i henholdsvis lukket og åben form.
Altertavlen til Sct. Nicolai Kirke i Anders Kirkegaards barndomsby Vejle blev afsløret i 2021. Her set i henholdsvis lukket og åben form.Foto: Sct. Nicolai Kirke
Rasmus Nielsen

En af de store personligheder i dansk samtidskunst, billedkunstneren Anders Kirkegaard, Nagelfar ved Hundested, er uventet død.

Anders Kirkegaard efterlader sin hustru gennem næsten 60 år, sygehjælper Marianne Kirkegaard og parrets to børn Mikkel og Line. Han var kun 18 år, da de blev gift, hun 19.

Anders Kirkegaard gik på Kunstakademiet årene 1964-67 som elev af Helge Ernst og Svend Wiig Hansen. Han var først medlem af Decembristerne 1967-86 og siden 1990 af Den Frie Udstilling. Meget lykkedes for ham i en ung alder: allerede som 22-årig modtog han det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

I en tid, hvor både maleri og det figurative var gået af mode, gik Anders Kirkegaard sin egen vej. Hans ofte store, ekspressive malerier er figurative og gerne dybt alvorlige. Nogen ville sige urovækkende, endog rædselsvækkende. Han anede noget i sin nutid og fremtid, andre måske overser. Hertil brugte han surrealistiske virkemidler - gerne med sig selv som del af motivet med huden flået af.

Som ung overvejede Anders Kirkegaard at læse teologi. Og det religiøse påvirkede hans kunst. Han tilbragte sin tidlige barndom i Vejle som søn af den kommunale bibliotekschef og senere rektor for Danmarks Biblioteksskole i København. Og som ældre kom han så til at udsmykke Sct. Nicolai Kirke, Vejles ældste hus fra ca. 1250. Efter fem års arbejde fik kirken i 2021 afsløret sit nye, monumentale altermaleri holdt i de liturgiske farver: violet, rød, gylden og grøn. Værket var bl.a. finansieret af Statens Kunstfond. 

Blandt flere tillidsposter i kunstlivet, siden han fra 1967 var censor ved Kunstnernes Efterårsudstilling, var medlemskabet af repræsentantskabet for Statens Kunstfond 1985-89 og 1994. Han var også medlem af kunstudvalget i Frederiksborg Amt 1994-98 og 2004-07.

Anders Kirkegaards betydning og unikke værk førte ganske naturligt til, at han fra 1983 - igen som en af de yngste - blev modtager af den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond. Blandt en række priser kan nævnes Eckersberg-Medaillen i 1982.

Temperamentsfuldt ikon
Det afdøde ikon i dansk kunst var en intens, temperamentsfuld personlighed. Man glemmer aldrig de møder, man har haft med ham, og de ting uden filter, han velformuleret og ganske direkte sagde til en. Han havde en usædvanlig registreringsevne, følsomhed og indlevelsesevne, der gjorde ham i stand til næsten at se igennem andre mennesker. Derfor kunne en lille dosis Anders Kirkegaard ad gangen godt række, og den blev siddende længe i krop og sind. Ikke gerne på en sårende måde - snarere på en menneskelig, vedkommende måde.

I anledning af kunstnerens 70 års dag udkom i 2016 den anmelderroste monografi 'Maler-Anders" af kunsthistoriker Nina Damsgaard fra VejleMuseerne om hele hans værk - fra den vrede unge mand til den erfarne, men stadig nyskabende kunstner. Han sagde dengang om sig selv:

"Jeg har været pissevred det meste af mit liv. Fyldt med indignation og harme, som skulle ud. Og mit maleri udspringer af mit liv."

Og lad os give et ekstra, sidste ord til den nu afdøde kunstner. For i forbindelse med afsløringen af sin altertavle sagde Anders Kirkegaard til sognet: 

"De fleste kirkeudsmykninger i Danmark undgår at handle om liv og død. Hvorfor forstår jeg ikke, for hvor ellers end i kirkens rum bør man præsenteres for tilværelsens yderpunkter? Min altertavle handler, håber jeg da, om netop liv og død, om opstandelse og nedtagelse, om hjælp fra Jesus til en død/døende mand, om pragtfulde himmel-syn udover og indover Vejle fjord, hvor den opstandne Jesus-brystkasse løfter os til himmels, medens det altseende øje vogter over os."

Anders Kirkegaard var selv i levende live et altseende øje. Vi må håbe, at han nu genser et pragtfuldt himmelsyn over sin barndoms fjord.

Begravelsen finder sted torsdag 4. juli 2024 kl. 13 fra Lynæs Kirke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kirkegaard

Billedkunstner
Kunstakademiet (1964-67)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024