Om  
Bjarne Nielsen Brovst

Dødsfald: Forfatter, fhv. højskoleforstander Bjarne Nielsen Brovst (74)

Den nordjyske forfatter og foredragsholder Bjarne Nielsen Brovst, Rude Strand ved Odder, er død, 74 år gammel. Begravelse lørdag 16. oktober.

Rasmus Nielsen

Viceborgmesterens søn fra Brovst i Jammerbugten føjede hjembyen til sit navn og blev kendt som forfatter, formidler og foredragsholderen Bjarne Nielsen Brovst.

Han blev boghandleruddannet i 1967-70 og blev så læreruddannet fra Gedved Seminarium 1979. Siden skulle han selv blive den glade ejer af omkring 40.000 bogbind.

Efter allerede at have prøvet kræfter som højskolelærer i 70'erne førte det til stillingen som højskoleforstander på Rude Strand Pensionisthøjskole i alle årene 1980-2007.

Men Bjarne Nielsen Brovst ville mere end som underviser at formidle til mennesker. Medierne blev også hans instrument: Sansemennesket virkede således som journalist ved Danmarks Radio og TV 2 og som kronikør i dagblade fra 1975.

Den regionale station TV2 Nord arbejdede den lune personlighed for i 1992-2000 - senere bl.a. med programrækken "En god historie" -  ligesom han var havemedarbejder ved Kristeligt Dagblad fra 2001.

Og så at vi endnu ikke kommet til Bjarne Nielsen Brovsts eget, lange forfatterskab. Det startede i grunden med dagbøger, som han skrev hver aften, fra han var 14 år. Og så koncentrerede det sig ellers om den nordjyske landsdel og om andre forfattere som H.C. Andersen, Grundtvig, Kaj Munk, Jeppe Aakjær, William Heinesen, Martin A. Hansen og Frank Jæger.

Han debuterede i 1970 og skrev såvel digte, noveller som romaner, der ofte tog udgangspunkt eget liv og oplevelser.

En stor og ægte interesse for billedkunst udmøntede sig bl.a. i fembindsværket fra 1997 om maleren Sven Havsteen-Mikkelsen, der regnes som en af de bedste kunstnerbiografier på dansk.

Bjarne Nielsen Brovst var dekoreret med Første grad af Dannebrogordenen. Han modtog en stribe hæder, bl.a. Kaj Munk-priser. Han efterlader sin højskolelærer-hustru Gudrun. Han var bare ni og hun syv år, da de mødtes første gang og siden hemmeligt blev ungdomskærester. Begge fik siden børn med andre men blev så endelig gift for omkring 25 år siden.

Begravelse: Lørdag 16. oktober kl. 12.30 fra Brovst Kirke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Nielsen Brovst

Forfatter, foredragsholder, fhv. højskoleforstander (Rude Strand Pensionisthøjskole 1980-2007)
Boghandler (1967-70), lærer (Gedved Seminarium 1979)

0:000:00