DR afviser kulturministers ønske om samarbejde med Netflix

MEDIER: Kulturminister Mette Bock (LA) håber på dialog og samarbejde mellem Netflix og danske medier. Men det har DR har ingen planer om. De advarer i stedet imod at tildele public service-midler til internationale aktører.

DR's dramaserie Forbrydelsen har nydt stor succes i udlandet. Men den primære målgruppe skal altid være de danske borgere, understreger DR's mediedirektør.
DR's dramaserie Forbrydelsen har nydt stor succes i udlandet. Men den primære målgruppe skal altid være de danske borgere, understreger DR's mediedirektør.Foto: Ritzau/SNEJBJERG CARSTEN
Peter Pagh-Schlegel

"Netflix er allerede massivt til stede i Danmark. Vi skal ikke ignorere det, men vi kan heller ikke lukke dem ude ved at bygge tykke mure."

Vi kan altid arbejde på at gøre vores digitale platforme endnu bedre. Men det der med, at de unge kun er på YouTube og Netflix, det passer ikke.

Henriette Marienlund
Mediedirektør i DR

Sådan lyder beskeden fra kulturminister Mette Bock (LA) torsdag eftermiddag, efter hun har haft hele den danske mediebranche forbi Rødding Højskole til et 24-timers seminar om fremtidens public service.

Hun gentog budskabet om, at hun først og fremmest er interesseret i indholdet og tilgængeligheden, hvorfor private medievirksomheder – danske som internationale - også bør kunne udbyde statsfinansieret public service-indhold.

Mette Bock: God dialog med Netflix
Netflix var også repræsenteret på seminaret, og ifølge ministeren var der en god dialog.

”Jeg tror, Netflix har erkendt, at hvis de skal være større på det nordeuropæiske marked, bliver de også nødt til at sikre, at der er mere dansksproget indhold. Derfor er de allerede i gang med at lave samarbejde med danske aktører,” siger Mette Bock.

Hun håber, at samarbejdet kommer til at foregå på en måde, så danske indholdsproducenter sikrer sig rettigheder og økonomi, således ”pengene ikke kun ryger ud af Danmark”.

”Jeg har fået en stærk fornemmelse af, at Netflix er klar over, at et samarbejde skal være på de præmisser, der er gældende i det pågældende land,” siger Mette Bock.

DR: Netflix har andre agendaer
Den samme optimisme er dog ikke til at spore hos mediedirektør i DR, Henriette Marienlund.

”Vi har ingen planer om at samarbejde med Netflix,” siger hun.

For uanset hvordan man vender og drejer det, vil en international virksomhed have en anden agenda, lyder det.

”Når Netflix er interesseret i dansk indhold, så er det med henblik på, at det også kan virke world wide. I DR understøtter vi et indhold, som først og fremmest er relevant for fem millionter seere i en dansk kontekst. Selvfølgelig bliver vi stolte, hvis vores dramaserier sælger i udlandet, men det skal aldrig være vores primære mål. Det synes jeg, er sindssygt vigtigt,” siger Henriette Marienlund.

Hun påpeger desuden vigtigheden af, at licensbetalt indhold bør kunne tilgås frit.

”Der er et helt grundlæggende problem i, at en medieforbruger skal betale til en amerikansk streamingtjeneste for at få adgang til et indhold, som er blevet støttet med danske public service-penge,” siger Henriette Marienlund.

Minister fik input fra skoleelever
Allerede i foråret åbnede kulturministeren op for idéen om, at Netflix kunne få del i danske public service-midler, så længe indholdet var public service-værdigt. Siden har hun over sommeren rejst landet tyndt for at blive klogere på, hvilke ønsker den yngre del af befolkningen har til fremtidens danske medieindhold.

Og her er hendes standpunkt kun blevet bekræftet yderligere, siger hun. 

"Nu har jeg over sommeren været ude hos både 3. klasser, 6. klasser og gymnasieelever. Det er helt tydeligt, at de gerne vil have dansk kvalitetsindhold, men deres medieadfærd er anderledes. Det bliver vi nødt til at imødekomme ved at stille det gode indhold til rådighed på de platforme, hvor de unge befinder sig," siger Mette Bock.

Men den pointe vil Henriette Marienlund meget gerne anfægte:

”De unge bruger ganske rigtigt Youtube og Netflix, men de er også på vores digitale platforme. Vi kan altid arbejde på at gøre vores digitale platforme endnu bedre, men det der med, at de unge kun er på Youtube og Netflix, det passer ikke,” siger hun.

Desuden skal man ikke undervurdere fordelene ved, at de unge finder indholdet på en dansk platform, forklarer hun.

”Mange af vores unge seere kommer på vores digitale platforme for at se vores populære dramaserier. Men så opdager de også et aktualitetsprogram eller en dokumentar. Det tror jeg stadig på, er med til at gøre os klogere på hinanden i vores land. Det kommer ikke til at ske, hvis de danske dramaserier ligger på internationale platforme,” siger Henriette Marienlund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00