Debat

DR til forlæggere: Vi er ikke jazz­forskrækkede

REPLIK: Musikforlæggerne i Danmark anser det for at være en katastrofe, at DR lukker P8 Jazz. Men de overser DR's ambitioner om at føre jazzformidlingen ind i en digital fremtid, hvor podcast fylder mere, mener DR's radiochef.

Jazzen lever i bedste velgående i Danmark, og DR vil med ny radioplan forsøge at bringe jazzformidlingen ind i en fremtid, der bliver mere digital, skriver DR's Gustav Lützhøft.
Jazzen lever i bedste velgående i Danmark, og DR vil med ny radioplan forsøge at bringe jazzformidlingen ind i en fremtid, der bliver mere digital, skriver DR's Gustav Lützhøft.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gustav Lützhøft
Radiochef, DR

I Altinget skriver formandskabet for Musikforlæggerne i Danmark, at de betragter det som en katastrofe, at DR lukker P8 Jazz.

Jeg har den største forståelse for, at de, der i dag holder af at lytte til P8 Jazz, kommer til at savne kanalen, når den lukker med udgangen af 2019 som konsekvens af den 20-procentsbesparelse af DR, der fulgte med det nye medieforlig. Det kommer jeg også selv til.

Kanalen, og ikke mindst den dygtige redaktion bag den, har gjort en helt enestående indsats for at formidle jazzmusikken siden kanalens lancering i 2008.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men jeg synes samtidig, at formandskabet i dets iver efter at fremstille DR som en jazzforskrækket institution fuldstændig overser de ambitioner, der heldigvis også ligger i de netop offentliggjorte planer for DR's fremtidige radiotilbud, herunder jazztilbuddet.

Særligt de ambitioner, der handler om at føre jazzformidlingen ind i en digital fremtid, hvor podcast fylder mere, og hvor man ikke kan gøre DR's engagement i et givent emne op i antallet af sendetider på en traditionel radiokanal.

Jeg forstår godt, at det er fristende at konkludere, at DR's ambitioner for jazzen ryger med lukningen af P8 Jazz. Det er dog ikke sandt.

Gustav Lützhøft
Radiochef, DR

Jazz på populære tidspunkter
De nye jazzprogrammer, der afløser P8 Jazz fra 2020, kommer til at ligge på P2 fredag aften, fordi det er et af de populære tidspunkter for danskerne at høre jazzradio.

Samtidig er det et tidspunkt, hvor P2 i dag har rigtig mange lyttere. Faktisk er der flere lyttere på P2 fredag aften, end der er på en hel uge på P8 Jazz. Med lidt held bliver vi altså flere om jazzmusikken.

For dem, der ikke vil høre jazz fredag aften, vil de nye jazzprogrammer desuden blive skabt på en måde, så de også fungerer fint for eksempel tirsdag formiddag, onsdag nat, eller hvad der nu passer den enkelte.

Programmerne vil således være at finde som podcast i DR's radioapplikation såvel som på en række andre populære podcasttjenester.

Læs også

Vil satse på podcast
Foruden de programmer, der præsenteres på P2, vil DR's fremtidige jazztilbud også bestå af en række nye dybdegående jazzprogrammer, der alene udkommer som podcast. Vi arbejder lige nu på en serie om hele jazzens danmarkshistorie.

Netop ved at udnytte podcastmediets muligheder kan vi formidle jazzmusikken på en helt anden måde, end det er muligt på en traditionel radiokanal.

Jazzen lever i bedste velgående i Danmark, og med den nye radioplan har vi forsøgt at gøre en dyd ud af nødvendigheden og bringe vores jazzformidling ind i en fremtid, der bliver mere digital.

Jeg forstår godt, at det er fristende at konkludere, at DR's ambitioner for jazzen ryger med lukningen af P8 Jazz. Det er dog ikke sandt.

Det er til gengæld sandt, at i en virkelighed, hvor DR beskæres med 20 procent, kommer mange ting til at se anderledes ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gustav Lützhøft

Ledende redaktionschef, DR Kultur, Debat & Musik
bachelor i musikvidenskab (Københavns Uni. 2008), master i samfundsvidenskab (CBS 2010)

0:000:00