Debat

EL: Hvis regeringen vil fjerne DR-besparelser, hvorfor fremgår det så ikke af finanslovsforslaget?

DEBAT: Enhedslisten er enig med regeringen i, at anden del af besparelsen på DR skal droppes. Men regeringen er lidt for smart, når den selv tager æren for at droppe besparelserne og bagefter lægger finansieringen over til os andre, skriver Søren Søndergaard (EL).

"Det kommer ikke til at ske," siger Søren Søndergaard om regeringens plan om at finansiere tilbagerulningen af DR-besparelserne med forhandlingsreserven.
"Det kommer ikke til at ske," siger Søren Søndergaard om regeringens plan om at finansiere tilbagerulningen af DR-besparelserne med forhandlingsreserven.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
MF, kultur- og medieordfører

For nylig spillede regeringen ud med et finanslovsforslag. Indholdet er vi i Enhedslisten ikke særlig imponerede over. Ikke mindst på klima- og velfærdsområdet skuffer det fælt.

Det bliver selvfølgelig ikke bedre af, at hvis det står til finansministeren, så kan forslaget kun forbedres for 1,5 milliarder kroner. Det er nemlig det årlige beløb, der er afsat til en såkaldt ”forhandlingsreserve” i 2021-24 og som dem, der i sidste ende støtter finansloven, kan få lov at slås om.

Til sammenligning var beløbet over dobbelt så stort ved den forrige finanslov, som endte med et forlig mellem regeringen, radikale, SF og Enhedslisten.

Lad mig sige det klart og tydeligt: Det kommer ikke til at ske, at 1/6 af forhandlingsreserven i 2022 og frem skal bruges til at finansiere et krav, som I selv har slået jer op på.

Søren Søndergaard (EL)
MF, kultur- og medieordfører

De unge forsvinder fra seriøse medier
Men festen stopper ikke der. I forbindelse med fremlæggelsen af finansloven lod regeringen forstå, at den fra næste år – 2022 – vil droppe anden del af den besparelse på DR, som den borgerlige regering og DF vedtog i 2018.

Den første del på 420 millioner er gennemført og nu henstår yderligere en besparelse på godt 250 millioner, som DR skal finde fra 2022 og frem.

Vi er naturligvis fuldstændig enige med regeringen i, at den anden del af besparelsen på DR skal droppes.

Faktisk har allerede den første del haft ødelæggende resultater. For eksempel har lukningen af DR K og Ultra som flowkanaler udløst en sand flugt af unge mennesker væk fra DR.

I den liberalistiske drømmeverden vil alle disse børn og unge, som har slukket for DR, nu tegne abonnement på Berlingske Tidende, Weekendavisen eller Politiken.

Men i virkelighedens verden forsvinder de væk fra public service og publicistiske medier og vil alene findes på de sociale medier og hos multinationale streamingtjenester, som ikke har noget som helst andet formål end at tjene penge.

Hvis ikke min gode opdragelse forbød mig at tænke ilde om andre, så ville jeg tro, at det faktisk også er, hvad de borgerlige ønsker.

"Det er altså lidt for smart"
Men netop fordi regeringen selv er imod denne besparelse, hvorfor fremgår fjernelsen så ikke af regeringens eget finanslovsforslag? Hvorfor er det lagt over i en ”forhandlingsreserve”, som er afsat til andre partier? Eller regeringen mener måske ikke sin modstand mod besparelsen mere alvorligt end som så?

Undskyld, regering: Det er altså lidt for smart. Først går I ud i offentligheden og tager æren for at ville droppe besparelsen og så lægger I finansieringen ind i en forhandlingsreserve, som vi andre skal dække.

I sætter 1,5 milliarder af til forhandling for at få andre med i finansloven, men I vil også bestemme over, hvad mere end 250 millioner af dem skal bruges til.

Fra Enhedslistens side er vi klar til at finde penge til en styrkelse af public service og af de private publicistiske medier, inklusiv lokalpressen. Vi har faktisk en hel række finansieringsforslag.

Men lad mig sige det klart og tydeligt: Det kommer ikke til at ske, at 1/6 af forhandlingsreserven i 2022 og frem skal bruges til at finansiere et krav, som I selv har slået jer op på. Det kommer bare ikke til at ske!

Læs også

Dokumentation

Ny temadebat på Altinget Kultur

Sparekniven, der skulle bruges i Danmarks Radio, er med regeringens finanslovsforslag røget tilbage i køkkenskuffen.

Pengene skal findes, lyder det. Og så skal der tages hul på forhandlingerne om en ny medieaftale.

Men hvad er det så for et DR, vi skal have i fremtiden? 

Hvordan tackler vi en virkelighed, hvor monopolet fra gamle dage er fortid, og hvor magtfulde internationale techgiganter med bundløse pengekasser er nutid?

Hvad er det, vores børn skal bruge deres tid på foran en skærm?

Er det den rette beslutning af sløjfe besparelserne? Og hvor skal pengene egentlig komme fra?

Altinget Kultur har bedt en række centrale aktører komme med deres bud over de kommende uger. Den første i rækken er kulturminister Joy Mogensen (S).

Har du lyst til at deltage i debatten, er du velkommen til at kontakte Marie Schønning Jensen på [email protected] eller debatredaktionen på [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00