Enhedslisten: Rigsrevisionen skal kulegrave Radio24syv-sag

UNDERSØGELSE: Rigsrevisionen skal gå ind i sagen om Radio- og tv-nævnets afgørelse af radioudbuddet, mener statsrevisor fra Enhedslisten, der undres over den manglende klageadgang. LA og R vil overveje det.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenPeter Pagh-Schlegel

Det vakte stor opstandelse, da Radio- og tv-nævnet i sidste uge besluttede at lade Radio Loud vinde udbuddet af den nye dab-kanal for næsen af Radio24syv. 

Kritikken er siden haglet ned over nævnet, der blandt andet anklages for tvivlsom matematik og for at have ændret i udbuddets vurderingsparametre efter at have læst ansøgningerne. 

Men anklagerne er så godt som grundløse, har Radio- og tv-nævnet selv vurderet i en rapport, hvor nævnet svarer på 86 spørgsmål fra de tre ansøgere – Radio24syv, DK4 Radio og Radio Loud – og fastholder sin afgørelse. 

Dermed er sagen umiddelbart lukket, da der ikke eksisterer anden klagemyndighed end Radio- og tv-nævnet selv. 

Det får nu Enhedslistens statsrevisor, Frank Aaen, til at kræve en rigsrevisionsundersøgelse af sagen. 

"Jeg vil bede Rigsrevisionen om at kigge på sagen så hurtigt som overhovedet muligt for at finde ud af, om det her er foregået efter almindelige forvaltningsregler. Det mener jeg ikke, at det er. Jeg mener, at det er i strid med al ordentlig forvaltning," siger han.

R og LA overvejer også
To af de i alt seks statsrevisorer skal kræve en undersøgelse, for at Rigsrevisionen skal tage sagen op. 

Radikales statsrevisor, Klaus Frandsen, overvejer, om Rigsrevisionen bør gå ind i sagen. Det samme gør Liberal Alliances Villum Christensen, der i en SMS til Altinget skriver:

"Det kunne jeg meget vel være lun på. Meget ser besynderligt ud, men vil lige være sikker på, at det også er relevant for Rigsrevisionen på dette tidspunkt. Det får vi afklaret på næste møde," skriver han - med reference til statsrevisorernes næste møde, der finder sted fredag den 15. november.

Ingen fortilfælde
Frank Aaen undrer sig særligt over, at der ikke eksisterer en anden klageinstans end Radio- og tv-nævnet selv. 

"Det er helt uantageligt, at et nævn kan træffe en afgørelse og derefter frikende sig selv for, om det har lavet en fejl," siger Frank Aaen og tilføjer:

"I alle andre udbudssager er der jo mulighed for at klage over afgørelsen. Det bør der også være her," siger han.

Det kan en rigsrevisionsundersøgelse være med til at sikre, mener Aaen.

"Det har både relation til den aktuelle sag, men det er lige så meget i forhold til det fremadrettede arbejde. Skal man blive ved at have sådan en nævnsstruktur, hvor man ikke kan klage over nævnets afgørelser," spørger Aaen retorisk.

Folketingets medieordførere mødes tirsdag eftermiddag med vikarierende kulturminister Rasmus Prehn (S), hvor de har mulighed for at stille ministeren spørgsmål om udbudssagen.

 

  • ARTIKLEN ER OPDATERET KL. 15:00 - med udtalelser fra statsrevisor Villum Christensen (LA).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00