Haarder er ny ordfører: "Ingen grund til at begræde tilstanden i dansk kultur"

INTERVIEW: Bertel Haarder vil som ny kulturordfører følge op på de reforminitiativer, han selv tog som minister. Han "begræder" besparelserne på området, men glæder sig over borgernes øgede kulturforbrug.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Udviklingen er præget af, at der bliver lidt færre statslige penge til de store kulturinstitutioner. Til gengæld bruger både kommuner, private fonde og almindelige mennesker flere penge på kultur, end de nogensinde har gjort før.

Bertel Haarder (V)
Kulturordfører

Kulturministeriet er på mange områder principløshedens ministerium, for der er ikke meget andet end historiske begrundelser for måden, bevillingerne er fordelt på.

Bertel Haarder (V)
Kulturordfører

Efter halvandet år som menigt folketingsmedlem er Bertel Haarder Venstres nye kulturordfører. Posten overtager han fra Britt Bager (V), der i forrige uge blev partiets politiske ordfører i forbindelse med ministerrokaden.

Dermed skal den 73-årige politiker med det uendeligt lange minister-cv igen beskæftige sig med det område, han senest var minister for.

Da Bertel Haarder i forbindelse med VLAK-regeringens dannelse måtte overdrage Kulturministeriet til Mette Bock (LA), var det ikke med hans gode vilje. Det har han aldrig lagt skjul på.

Dokumentation

BLÅ BOG

Bertel Haarder

Født den 7. september 1944.

Student fra Sønderborg Statsskole (1964) og kandidat i statskundskab (1970) med speciale i Grundtvigs frihedssyn.

Valgt til Folketinget i 1975.

Har blandt andet været undervisningsminister ad to omgange (1982-1987 og 2005-2010), forskningsminister fra (1987-1993), integrationsminister (2001-2005) og senest kultur- og kirkeminister (2015-2016).

Fra 1994 til 2001 medlem af Europa-Parlamentet.

Bertel Haarder har skrevet flere bøger og er gift med skoleleder Birgitte Haarder. Parret har tre voksne børn og bor på Østerbro i København.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00