København brød arkivloven i årevis

KULTURARV: Kaotiske forhold har længe præget Københavns opbevaring af museumsgenstande og arkivalier. Kommunen har brudt arkivloven i årevis. Nu er en løsning omsider på vej i form af et nyt hus til 170 mio. kr.

Oversvømmelser i København er flere gange gået ud over musumsgenstande i kældermagasiner. Det koster nu millioner af kroner i afrensning af skimmelsvamp.
Oversvømmelser i København er flere gange gået ud over musumsgenstande i kældermagasiner. Det koster nu millioner af kroner i afrensning af skimmelsvamp.Foto: Kent Andersen/privat
Erik Bjørn Møller

Det utilstrækkelige niveau vedrører sikringen mod brand, tyveri og vandskade såvel som mulighed for klimastyring, rengøring, ryddelighed og fremkommelighed i magasinerne. Kulturstyrelsen konstaterer, at opbevaringsforholdene ikke er blevet afgørende forbedret siden Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering af museet i 2009, som beskrev magasinforholdene som stærkt problematiske.

Notat fra Kulturstyrelsen 17. marts
Fakta
De københavnske magasiner og arkiver rummer en guldgrube af oplysninger om københavnernes fortid. Det omfatter bl.a. Københavns Kort og Tegningssamling - herunder Geddes kort over København fra 1761, der er enestående internationalt set. Arkiverne rummer også københavnske skolelægers journaler, der har dannet grundlag for international fedmeforskning, ligesom stemmeurnen fra det første valg til Borgerrepræsentationen i 1840 er bevaret. Den er meget lille - og røber dermed, at kun ca. 2.000 velhavende mænd havde stemmeret. Også den verdenskendte danske filosof Søren Kierkegaards personlige ejendele er bevaret. Og - i verdens bedste cykelby rummer magasinerne også gamle væltepetercykler, budcykler, bycykler og nogle af de første "gåmaskiner" fra 1818. Også metro-udgravningerne har bidraget til arkæologiske fund, der fortæller historier om tidligere liv i København.

Københavns Kommune har i en årrække forbrudt sig imod arkivlovens bestemmelser om, at borgerne skal have adgang til de offentlige arkiver.

Samtidig har Københavns Stadsarkiv, Thorvaldsens Museum og Københavns Museum i årevis været præget af kaotiske forhold. Skimmelsvamp, pladsmangel, arkiver og magasiner spredt ud over 10 forskellige adresser og museumsgenstande, der nedbrydes på grund af særdeles dårlige magasinforhold, har længe præget opbevaringsforholdene for den københavnske fortid.

Lige så længe har Kultur- og Fritidsforvaltningen – der har ansvaret for Stadsarkivet og museerne – forsøgt at råbe vagt i gevær på Københavns Rådhus med indstillinger om at afsætte penge til nye lokaliteter, der kan rumme alt fra sko fra 1700-tallet, slægtshistorie og skolelægers indberetninger om skolebørn.

0:000:00