København vil hjælpe truede forfattere

YTRINGSFRIHED: Efter terrorangrebet i København for nylig har partierne på Københavns Rådhus besluttet sig for igen at melde sig som friby for truede skribenter eller forfattere. Kulturministeren glæder sig over, at København ”har besindet sig.”

Erik Bjørn Møller

Det er vigtigt, at København som by er med til at slå et slag for ytringsfriheden.

Carl Chr. Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København
Fakta
Med beslutningen i København om at genindtræde i ordningen om at hjælpe og beskytte forfulgte forfattere er nu to danske kommuner med i den såkaldte friby-ordning. I Aarhus har man været med i ordningen siden 2010. Andre kommuner som Frederiksberg, Odense og Fanø, der tidligere har været med, deltager ikke længere. Som friby forpligter kommunen sig til at betale forfatterens leveomkostninger og sikre mulighederne for at kunne skrive. Det sker i et samarbejde med sammenslutningen ICORN, der har et samarbejde med i alt 45 byer, der har forpligtet sig til at være fribyer.

I sjælden enighed har hovedstadens bystyre besluttet sig for atter at slå dørene op for forfulgte forfattere eller skribenter under den såkaldte friby-ordning.

Det sker som en direkte konsekvens af terrorangrebet i København for nylig. Terroren har ifølge samtlige partier fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti vist, at der i allerhøjeste grad stadig er brug for ordningen, som ifølge forslagsstillerne, de Konservatives Jacob Næsager, ”kan være med til ikke bare at støtte ytringsfrihed, men også forebygge terror.”

Dermed står Aarhus ikke længere tilbage som den eneste kommune med et fristed til en forfulgt forfatter. Tidligere har også Frederiksberg, Fanø og Odense kommuner huset truede skribenter – men det gør de ikke mere, fordi de har prioriteret at bruge pengene på en anden måde.

0:000:00