Debat

Komponister: Youtube har sendt en halv leverpostejmad til os rettighedshavere

DEBAT: En gevaldig modernisering af beskyttelsen af musikrettigheder på nettet er blevet stemt igennem i Europa-Parlamentet. Tjenester som Youtube skal punge ud, og det er komponister glade for, mener komponistformand Anna Lidell.

Youtube har skummet fløden gennem salg af reklamer og persondata, mens de har sendt mindre til musikerne, som er med til at skabe indholdet, mener komponistformand Anna Lidell.
Youtube har skummet fløden gennem salg af reklamer og persondata, mens de har sendt mindre til musikerne, som er med til at skabe indholdet, mener komponistformand Anna Lidell.Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anna Lidell
Formand, DJBFA

Hurra. Endelig.

26. marts stemte politikerne i Europa-Parlamentet ja til en gevaldig modernisering af beskyttelsen af rettighederne af musik på nettet.

Det var et oldnordisk regelsæt, der prægede tilstandene på nettet, når det har handlet om musik. Og det har haft store og mærkbare konsekvenser for alle os komponister og sangskrivere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Kort fortalt har tjenester som Youtube skummet fløden gennem salg af reklamer og persondata om os alle, mens de har sendt mindre end det, der svarer til en halv leverpostejmad til os, der har skabt den musik, som de har udnyttet til at få deres gigantiske overskud på år for år.

Pinagtigt med western-tilstande
Det er nærmest grin- og pinagtigt, når man kigger tilbage på, hvor lang tid det har taget at komme væk fra de western-agtige tilstande, som vi har oplevet på nettet.

Youtube og de andre tech-giganter er kommet med nogle vilde beskyldninger undervejs.

Anna Lidell
Formand, DJBFA

Men det skete altså i sidste uge, og det er jeg og alle dem, som jeg repræsenterer, virkelig glade for.

Youtube og de andre tech-giganter er kommet med nogle vilde beskyldninger undervejs, og dem vil jeg gerne slå ned på:

  • Nej, det bliver ikke til en censur på nettet. Tværtimod skal tech-giganterne indordne sig på samfundets almindelige spilleregler som alle os andre og ikke omvendt.
  • Nej, ytringsfriheden bliver ikke knægtet, fordi man skal overholde loven.
  • Det bliver nemmere for den enkelte forbruger, da det nu er tech-giganterne, der bliver ansvarlige for, hvad de tjener pengene på. I dag er det den enkelte forbrugers ansvar. Det har været absurd, at nogle af verdens rigeste firmaer har sendt ansvaret videre og ikke selv taget det på sig.
  • Det sikrer ens konkurrencevilkår for alle virksomheder på nettet. De, der gerne ville tilgodese kunstnerne, bliver ikke overhalet indenom af virksomheder, der er mere eller mindre ligeglade.

Læs også

Skaber sund værdikæde
Det, der står tilbage efter afstemningen, er, at vi nu – endelig – kan få en sund værdikæde for musik, film og andre kunstarter på nettet.

Jeg er helt overbevist om, at det kommer til at skabe mere og bedre indhold til alle.

Både for os, der forsøger at leve af det i dag, og for de fremtidige komponister og sangskrivere vil det være en stor motivation i, at vi rent faktisk får betaling for det, som vi har skabt og skaber.

Og ja, de store, rige tech-giganter må til lommerne og betale lidt mere for at bruge det indhold, som vi har skabt.

Og det er vel egentlig bare rimeligt?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00