Kulturminister tavs om indgreb mod fonde

FINANSLOV: Kulturministeren vil ikke udtale sig om fjernelsen af fondes incitamenter til at støtte kulturen. Men det nytter ikke noget at tie stille, mener S-ordfører Mogens Jensen, der opfordrer ministeren til at kæmpe imod planerne.

Kulturminister Bertel Haarder vil ikke sige noget om fondsindgrebets konsekvenser for kulturlivet.
Kulturminister Bertel Haarder vil ikke sige noget om fondsindgrebets konsekvenser for kulturlivet.Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk
Erik Bjørn Møller

Finanslovspartiernes planer om at mindske almennyttige fondes incitamenter til at donere millioner af kroner til kulturen er tilsyneladende ikke en blomst, der er groet i baghaven hos kulturminister Bertel Haarder (V).

Planerne står i modstrid med tidligere udtalelser fra kulturministeren, der blandt andet på kulturmødet på Mors og i den offentlige debat i kølvandet på statens kulturbesparelser har peget på mulighederne for at skaffe penge til kulturen fra private og fonde.

Henvisning til skatteministeren
Men hvor ministeren ikke har tøvet med at stille sig i skudlinjen og forsvare regeringens omprioriteringsbidrag, der medfører besparelser i kulturlivet på 600 millioner kroner de næste fire år, er Bertel Haarders tavshed til gengæld larmende, når det handler om konsekvenserne for kulturlivet, hvis de omdiskuterede forslag om at fjerne erhvervsdrivende fondes konsolideringsfradrag og den såkaldte overførselsregel realiseres.

”Vi henviser til skatteministeren i alle spørgsmål om sagen om fondene,” lyder det fra kulturministerens pressemedarbejder.

Det er ikke bare stærkt problematisk – det er også stærkt selvmodsigende.

Mogens Jensen
Kulturordfører for Socialdemokraterne

Men den går ikke, mener Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.

”Jeg kan da sådan set godt forstå, at han tier stille og ikke vil sige noget, men det bliver han jo nødt til. Hvis han er imod det her og kan se konsekvenserne for kulturlivet, så må han jo kæmpe imod det i regeringen – det må være hans opgave. Det nytter ikke noget bare at tie stille, så jeg vil gerne opfordre ham til at komme ud af busken,” siger Mogens Jensen.

Stærkt selvmodsigende
Han har nu indkaldt både Bertel Haarder og skatteminister Karsten Lauritzen i et samråd i næste uge for ”at få opklaret, hvad det er, der foregår,” som han udtrykker det.

”Først skærer regeringen med omprioriteringsbidraget på kulturen og henviser blandt andet kulturlivet til fondsmidler. Men så afskaffer man regler, der giver fonde tilskyndelse til at give penge til forskning, sociale formål og kultur. Kulturen står for i hvert fald 250 millioner kroner, som der bliver delt mindre ud. Det er ikke bare stærkt problematisk – det er også stærkt selvmodsigende,” siger Mogens Jensen.

Det kan blive en hasteforespørgsel
Han oplyser, at det endnu ikke er lykkedes at finde et tidspunkt, hvor skatteministeren har tid til at komme i samråd.

”Men jeg har sagt derovre, at hvis han ikke kan finde ud af at møde frem i samråd, så kan det blive en hasteforespørgsel i salen – det er han jo tvunget til at komme til,” siger S-ordføreren.

26 store erhvervsfonde, der blandt andre tæller Carlsbergfondet, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Novo Nordisk Fonden og Nordeafonden, protesterede i en fælles henvendelse i sidste uge over finanslovindgrebet, som de mener vil koste fondene 1,3 milliarder kroner.

Og det er ikke forbigået regeringens og de øvrige blå partiers opmærksomhed. Blandt andre har de Konservatives Brian Mikkelsen konstateret, at det er ”forudsætningsbrud,” hvis fondenes tal er rigtige – for under finanslovsforhandlingerne mente regeringen, at fjernelsen af reglerne blot ville medføre en besparelse på 200 millioner kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00