Kulturstyrelsen anklages for smøl med aftaler

KULTURAFTALER: Seks regionale kulturaftaler samler støv i Kulturstyrelsen, selv om de skulle være trådt i kraft fra nytår. Kommuner frygter for lukning af institutioner, fordi de mangler statens tilskud.

Afgående kulturminister Marianne Jelved (R) lovede i maj, at kulturaftalerne ville være på plads inden sommerferien. Det holdt ikke stik.
Afgående kulturminister Marianne Jelved (R) lovede i maj, at kulturaftalerne ville være på plads inden sommerferien. Det holdt ikke stik.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Erik Bjørn Møller

Det er vi meget kede af. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at det har trukket ud så lang tid.

Morten Lautrup-Larsen
Vicedirektør i Kulturstyrelsen
Fakta
En kulturaftale er en frivillig aftale mellem Kulturministeriet og en gruppe af kommuner, der udgør en kulturregion. Der er i dag i alt 13 kulturregioner - men seks af aftalerne samler støv i Kulturstyrelsen, selv om de skulle være trådt i kraft ved årsskiftet. For at sikre det lokale engagement i aftalerne, der bl.a. skal fremme tilgængeligheden af kulturtilbud af høj kvalitet, skal mindst halvdelen af finansieringen komme fra lokale myndigheder, institutioner, foreninger eller privatpersoner. Statens andel af kommer fra puljen til "kultur i hele landet," som stammer fra tipsmidlerne. Men endnu har seks kulturregioner til gode at se det statslige bidrag udbetalt for de aftaler, der skulle være trådt i kraft fra nytår. 
Det drejer sig om kulturregion Fyn, kulturregion Midt- og Vestjylland, kulturregion Midt- og Vestsjælland, kulturregion Storstrøm, kulturregion Vadehavet og kulturregion Aarhus.

En lang række kommuner og selvejende kulturinstitutioner er foreløbig ladt i stikken af Kulturstyrelsen, der endnu ikke har underskrevet seks regionale kulturaftaler, som skulle være trådt i kraft ved årsskiftet.

Det skaber bekymring, forundring og vrede i både kommuner og institutioner, som lider under mangel på de statslige tilskud, som kulturaftalerne skulle udløse.

”Det er et kæmpemæssigt hængeparti. Vi har kulturinstitutioner, der fungerer nu, uden reelt at have et økonomisk grundlag – og nogle af dem kan komme til at lukke inden ret lang tid, hvis vi ikke får de kulturaftaler på plads,” siger formanden for de kommunale børne- og kulturchefer, René Gotfredsen Nielsen.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00